Hevder Kina bryter menneskerettighetene

Behandlingen av meditasjonsbevegelsen Falun Gong er brudd på menneskerettighetene, sier filmskaper Michael Perlman i ny film. Kina selv hevder at de beskytter samfunnet mot en farlig kult.
Tirsdag, 28 januar, 2014 - 10:29


Utøverne stiller seg opp i tre rekker med tre mann på hver. Bylarmen forsvinner og blir byttet ut med lavmælt, klassisk musikk fra Kina. Snart gjør de ni Falun Gong-utøverne rolige, avmålte bevegelser. Armene løftes sakte, holdes og slippes rolig ned igjen. Og om igjen.  Hong Gu, en av utøverne, ler og sier at de for vår skyld skal begrense seg til å trene en time i dag. Vanligvis varer en øvelse dobbelt så lenge.

Det er ikke en dans vi ser på, alle utøvere følger sin egen rytme, og det går sakte. Til tross for at øvelsene sies å ha helseeffekt, brukes store deler av tiden på å stå helt stille. Mange forbipasserende stopper, peker og ler. Det å stå stille tiltrekker seg mye oppmerksomhet i en by der alle er på vei et sted.

Til tross for at det er den kaldeste dagen på lenge, har mange Falun Gong-utøvere møtt opp for å gjøre øvelser i Slottsparken. Det er ikke en homogen gruppe, men en sammensetning av nordmenn, kinesisere, gamle og unge. Det kan virke som hele naturen er med i meditasjonen: kulden har tatt bort alle lukter, og snøen demper lyden av mennesker som haster forbi.

Se video av øvelsen

Tvungen organhøsting?

Denne scenen står i sterk kontrast med mitt forrige møte med Hong Gu. Det er torsdag 23. januar og Michael Perlmans film “Free China - Courage to believe” (2011) vises på Litteraturhuset, støttet av Fritt Ord. Det er varmt og pulserende, lyden av høylydt diskusjon og klirrende glass fyller rommet.

Perlmans film tar utgangspunkt i to Falun Gong-utøveres historier om hvordan de og andre skal ha blitt torturert. Den groveste påstanden er den at utøvere skal ha blitt drept slik at organene deres kan selges. Den Falun Gong-relaterte kanalen New Tang Dynasty TV har lenge hevdet det samme. Kinesiske myndigheter tilbakeviser imidlertid dette i en uttalelse.  Ifølge menneskerettighetsaktivistene David Kilgour og David Matas er har 41 500 organer som ble transplantert mellom 2000 og 2005 ukjent opphav.

– Konkurrerte med kommunistpartiet

Uansett hva man tror er det ingen tvil om at Falun Gong er dårlig likt av Kinas myndigheter. Hong Gu mener den harde linjen kommer av at kommunistpartiets tidligere leder ikke likte at Falun Gong begynte å konkurrere med Det Kinesiske Kommunistparti om å være landets største organisasjon. Ifølge en artikkel i US News & World Report skal det ha vært snakk om 60 millioner utøvere.

Før filmen begynner møter jeg Hong Gu til intervju over en kopp te.

– Da jeg var ung strevde jeg med å finne mening i livet i Kina. Jeg tror mange gjorde det. Slik forklarer Hong Gu hva som fikk henne og tusenvis av kinesere til å slutte seg til den spirituelle qigong-bevegelsen Falun Gong.

Det begynte en kveld i Kina. Hong Gu var på en bekjents kontor og ventet på at hun skulle bli ferdig på jobb. For å fordrive tiden trakk hun ut en tilfeldig bok fra en bunke og begynte lese. Boken het Zhun Falun og var skrevet av Falun Gongs spirituelle leder Li Hongzhi og forklarte prinsippene i Falung Gong. Hong Gu følte plutselig at mange biter falt på plass.

Da hun begynte å praktisere, var det fremdeles tillatt i Kina. Men bare kort tid etter, bestemte myndighetene at Falun Gong-bevegelsen var farlig for landet. 1. november 1999 publiserte den kinesiske ambassaden i USA en uttalelse der Falun Gong ble omtalt som en kult.

Myndighetene slo til mot Falun Gong på tre måter, forteller hun: De ødela omdømmet, de ødela økonomien og de ødela utøverne. For å ødelegge omdømmet ble alle bøker om Falun Gong brent og usanne rykter ble spredt i media. For å ødelegge økonomien mistet mange utøvere jobbene sine eller ble kastet ut av studiestedene sine. Til sist ble mange arrestert og utsatt for grov tortur, tusenvis ble torturert til døde.

– Vi ønsker ikke å fjerne myndighetene

Tilbake i Slottsparken er øvelsen på hell. Hong Gu signaliserer at det snart er over. Noen av utøverne stikker hendene i lommen i stedet for å ha dem bare i kulden. Andre trekker luen bedre ned over ørene. Og plutselig er transen brutt. Musikken slås av og utøverne rister løs etter å ha stått på samme sted i en time.

 

SkuelystneNysgjerrige forbipasserende tar bilde av utøverne. Foto: John Christian Nygaard
– Leserne deres vil kanskje ikke tro det, men Falun Gong hjulpet meg å komme over flere fysiske plager. Da jeg kom til Norge var nakken og skuldrene mine så dårlige at jeg ble sett på som funksjonshemmet, sier Hong Gu som i dag er like rak som noen.

Hun tror at kinesiske myndigheter ikke vil klare å forfølge Falun Gong etterhvert som verden får informasjon om bevegelsen fra andre kilder.

– Undertrykkelsen av Falun Gong er en fortsettelse av det som alltid har vært problemet i det kommunistiske Kina. Før var det rike og jordeiere de gikk etter, så studenter, og nå Falun Gong-utøvere som ønsker å leve etter prinsippet om sannhet, medfølelse og toleranse.

Hun tror at først når undertrykkelsen tar slutt vil Kina bli en virkelig ressurs i verden. 

– Vi er ikke ute etter å ta myndighetene i Kina, var kamp mot undertrykkelsen handler ikke om politikk. For oss handler det om liv og død.

 

Tags: