- Jeg har vokst opp med musikken til Prøysen

I år ville forfatteren og den kjente visesangeren Alf Prøysen blitt 100 år. Det skal feires over hele landet.
Tirsdag, 25 februar, 2014 - 15:26


Sammen med Anne Cath. Vestly og Thorbjørn Egner var Alf Prøysen en av de tre store som satte standard for norsk barnelitteratur, og som har gitt barn og voksne en stor, felles kulturskatt. Alf Prøysen ble født 23. juli 1914, og 100-årsjubileet kommer til å feires blant store og små over hele landet.

Kjent visesanger

I 1945 debuterte Prøysen med novellesamlingen “Dørstokken heme” som høstet gode kritikker, men det var ikke før i 1948 at han ga ut visesamlingen”Drengestu´viser” som gjorde ham til den kjente og kjære visesangeren vi kjenner i dag. I 1970 fikk han Norsk Kulturråds ærespris. Samme år døde han av kreft på Rikshospitalet i Oslo, bare 56 år gammel.

Hyggelig at barnebarna lærer

Laila Skeid er i byen med barnebarna William og Theodor. De vet at det er Prøysenjubileum i år.

- Jeg har vokst opp med musikken til Prøysen og den kulturen, og jeg synes det er hyggelig at barnebarna også lærer om det, sier hun.

Journalen har tatt turen ut i Oslos gater for å høre med folk om hvilket forhold de har til Alf Prøysen.

 

Tango for to

2014 blir Prøysen-året for mange rundt om i Norge. Barneskoler har flere Prøysen-sanger i programmet, og elevene i Ringsaker skal lære å danse tango. Låta “Tango for to” ble i sin tid solgt i to millioner eksemplarer, og var Norges mestselgende slager helt til A-ha kom med “Take on me”. Nasjonalbiblioteket har satt i gang en plakatutstilling i forbindelse med 100-årsjubileet, “Pop! Alf Prøysen i alle kanaler”, som skal vises 25. september.

Noen som også skal feire et storslagent jubileum, er Prøysenhuset. De arrangerer Prøysenfestivalen 2014, som kommer til å bli den beste og mest innholdsrike noensinne. Åpningen av det nye Prøysenhuset i RIngsaker blir også en stor begivenhet i 2014. Åpningen skjer i tillegg på fødselsdagen hans.

Tags: