Fargelegger Oslo havn

Oslo Havn har prøvemalt en av kranene på Sjursøya containerterminal. Billedkunstner og sivilarkitekt Mette L`orange er hyret inn for å sette farger på de ellers grå kranene.
Tirsdag, 1 april, 2014 - 11:31


Det var i anledning anskaffelsen av de nye kranene at ideen om å sette farge på havna oppstod. I slutten av mars var kunstneren og overingeniør for plan- og utbygging i Oslo Havn, Bente Lie, på ekskursjon for å ta den nymalte kranen fra boligområdene rundt havna i nærmere øyesyn.

- Visjonen har vært å unngå stigmatiseringen som de grå kranene kan ha ført til. Noen har vært redd lydbildet, og dette kan dempes ved å sette farger på kranene, sier L`orange mens hun kikker utover havneområdet.

Siste helgen i mars ble skissene til belledkunstneren en realitet. En av de gamle kranene i havna har fått farge, for å teste ut hvordan ideen og fargeleggingen vil se ut.

Organisk originalitet

Kunstneren forteller at fargevalget og utsmykningen dreier seg om originalitet og å prøve ut noe som man ikke har gjort tidligere.

Ekskursjonengikk til fire forskjellige nærområder rundt containerhavnaFra venstre: Bente Lite og Mette L`orange Foto: Anna Näumann- Kraner blir ofte fargelagt på en funksjonell måte, dette blir mer organisk, tilføyer Mette L`orange før hun tar opp kameraet sitt og tar bilder av den turkismalte kranen.

Tiden fra ideen oppstod til prøvemalingen fant sted i helgen har vært lang. Kunstneren er glad for at de i dag fikk muligheten til å se utsmykkingen med egne øyne.

- Nå er jeg kanskje en fargenerd, men i dag så vi prøvemalingen av kranen fra boligområdene rundt havna, og det er viktig at det fungerer. Det er jo disse naboene som kikker utover containerhavna hver dag.

Tidkrevende prosess

Bente Lie som har jobber i Oslo Havn i nærmere 27 år forteller at det ikke har vært like lett å glede alle parter som befinner seg i området rundt havna. I en spørreundersøkelse i fjor svarte blant annet 40 prosent av de deltakende naboene at virksomheten på havnen reduserer livskavliteten, ifølge Osloby.

-  Det har vært mye motstand mot havna, og særlig containerhavna. Godshåndteringsutstyret er så lyddempet som mulig, men det er umulig å unngå all form for støy i en containerhavn. Hvis du ser det som støyer, så oppleves støyen sterkere, forteller plan- og utbyggingsingeniøren.I tillegg til fargelegging av de store kranene skal de mindre stablekranene på containerterminalen bli malt i rødfargerFoto: Anna Näumann

Havnevirksomheten samles

I nærmeste fremtid skal all havnevirksomhet i Oslo, med unntak av ferger og cruiseskip, samles i Sydhavna. Driften i Sydhavna skal ifølge Oslo Havn komprimeres ytterligere fremover, og Containerterminalene skal samles på Sjursøya.

- Det skal bli et fint visuelt preg, vi ønsker at kranene skal gli inn i omgivelsene, og at det skal se kult ut. En stor kran trenger ikke å være grå for å være nøytral, vi håper litt farge kan gjøre opplevelsen av havna bedre, avslutter Bente Lie.
 

Tags: