Forskning viser: Du kan lese deg slank

Leser du mye bøker eller spiller et instrument? Da er du trolig ikke overvektig, viser nyere forskning.
Torsdag, 24 april, 2014 - 15:16


– Når man snakker om å forhindre overvekt ligger fokuset som oftest på å øke den fysiske aktiviteten. Da er det lett å glemme at det ikke bare er fysisk trening som påvirker helsen, sier Koenraad Cuypers til Forskning.no.

Cuypers har vært stipendiat i et større forskningsprosjekt om overvekt, ledet av Turid Lingaas Holmen ved Institutt for samfunnsmedidin, NTNU.

Prosjektet har undersøkt hva som påvirker vekten vår, og resultatene viser at mer stillesittende aktiviteter ikke nødvendigvis er dårlig for deg. Prosjektet er et internasjonalt samarbeid mellom Finland, England, USA og Norge.

Skeptiske lesere på Deichmanske

Journalen tok turen til Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum torsdag. Der blei forskningsresultatene møtt med skepsis.

Øystein EmhjellenØystein Emhjellen tror ikke at lesing av bøker kan holde ham i form. Foto/Stine Eikenes 

– Nei, det høres ikke så sannsynlig ut at du kan lese deg slank, ler Øystein Emhjellen.

– Om jeg kommer til å lese bok istedenfor å jogge? Nei, jeg tror ikke det. Men jeg er veldig glad i å lese bøker da, sier en annen bokleser på det svære biblioteket.

En kombinasjon av mental og fysisk aktivitet er nok det beste, tror lesehestene.

– Men jeg tror forskningen kanskje kan være motivasjon til å lese mer, sier en.

Hør hva bokleserne på Deichmanske sa til Journalen.

 

Glemmer det mentale

Den nye forskningen viser at kulturelle aktiviteter som å lese en bok, spille et instrument eller å gjøre lekser er positivt for vekten. Det har lenge blitt poengtert med at vi er for stillesittende, men de nye resultatene viser at dette ikke gjelder aktiviteter som stimulerer den mentale aktivteten.

I studien ble det pekt på at barn som drev med kulturelle aktiviteter hadde mindre risiko for å bli overvektige enn de barna som holdt på med sosiale aktiviteter. Sosiale aktivteter innebar vennebesøk, å være ute eller delta i organisert idrett.

– Stress er en faktor som er fetende, og barn som holdt på med sosiale aktiviteter roet ikke ned på samme måte, blir det sagt i forskningen.

– Ikke legg bort fotballen

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, er derimot skeptisk.

– Man må gjerne lese bøker, men det vi er opptatte av er at barn skal være i fysisk aktivitet 60 minutter hver dag, og med høy intensitet tre ganger i uka. Ikke legg bort fotballen til fordel for boka, sier Linhave til Journalen.

Jenter sliter mer

Stipendiat Cuypers så også på sammenhengen mellom følt innbilt overvekt og faktisk overvekt.

59 prosent av jentene som hadde følt seg tjukke i tenårene, var blitt overvektige ifølge BMI-skalaen. Samtidig var 31 prosent av de normalvektige som ikke følte seg overvektige, også blitt overvektige. Det er gjort lignende studier før med samme resultat, men det er verst med jenter.

– Jenter opplever mer psykososialt stress for å oppnå kroppsidealet, tror Cuypers.

 

Tags: