Journalens festivalguide

Vi guider deg gjennom fem av Norges største festivaler sommeren 2014.
Tirsdag, 1 april, 2014 - 14:39


Norwegian Wood 12.-14.juni

Sted: Frognerbadet i Oslo

Line-up: John Mayer, Passenger, Arcade Fire, James Vincent McMorrow, Kaveh, Eye Emma Jedi. For mer, se festivalens hjemmeside.

Antall scener: To, hovedscenen og Gramo Underwood, der up and coming norske artister får prøve seg.

Campingmuligheter: Ingen tilknyttet festivalen

Pris festivalpass (3 dager): 1790 kr.

Pris dagspass: 710 kr.

Kapasitet: 9.000 per dag.

Norwegian Wood går inn i sin 20. sesong i Frognerbadet. Til å være et jubileumsår, er det foreløpig lagt ut et ganske tynt program. Med kun seks artister presentert, og knappe to måneder igjen til det braker løs, blir det spennede å se hva arrangørene trekker ut fra erme i siste øyeblikk. Norwegian Wood har en tradisjon for å ha minst én rockekonge i line-upen hvert år. Det er det som har vært festivalens hovedattraksjon og publikumsmagnet. I fjor var det Nick Cave and the Bad Seeds og Rod Stewart. Året før var det Sting, Bryan Ferry og Tom Petty and the Heartbreakers. Andre rockelegender som har besøkt festivalen de siste 10 årene inkluderer blant annet Eric Clapton, Neil Young, Mark Knopfler og Roger Waters. Hvem blir det i år?

Programmet til Gramo Underwood er heller ikke klart enda. Festivalområdet er lite, men svært hyggelig. Når sola skinner er det helt topp å sitte i bakken ned mot hovedscenen å nyte noe godt å drikke. Matutvalget pleier å være bredt til dagtidfestival å være, og du finner alt fra wienerpølser til mexicansk til hjemmelagde lammeburgere å knaske på. Prisene er stive, men det er så vidt undertegnende bekjent en gjennomgående trend i festivalnorge.

 

HoveHovefestivalen trekker hvert år haugevis av folk til Tromøya utenfor Arendal. Foto: Flickr. 

 

 

 

 

 

 

Hovefestivalen 28.juni - 4.juli

Sted: Tromøya i Arendal.

Line-up: Ellie Goulding, Imagine Dragons, M.I.A., Foster the People, Disclosure, Bastille, The Offspring, Lars Vaular. For mer, se festivalens hjemmeside.

Antall scener: Ikke klart ennå foran årets festival.

Campingmuligheter: Festivalcampen på selve festivalområdet har fått ny aldersgrense 18 år. De over 16 år som ønsker å campe og besøke festivalen, kan velge mellom å campe på Verdens ende, Strandcampen, Caravancampen, Ekspresscampen, eller en ny alkoholfri camp som skal etableres i år.

Pris festivalpass (7 dager, inkludert camptilgang): 2770 kr.

Pris dagspass: Tilbyr ikke dagspass.

Hovefestivalen er på en måte Norges svar på Roskildefestivalen. Det er en festival som foregår over flere dager enn det som er vanlig i Norge. Den har stor kapasitet, er tilrettelagt for camplivet, og har fokus på miljø og CO2-problematikk. I tillegg til musikkscener har de også en kino, slik som Roskilde, og de vil fremme kunst, kultur og en mer helhetlig festivalopplevelse. Festivalen går parallelt med den store danske festivalen, og tidligere har de hatt mange av de samme hovedartistene. Slik er det imidlertid ikke i år.

Line-upen kunne like gjerne stammet fra 2012 eller 2013. Imagine Dragons hadde sin seiersparade over det ganske land i fjor, med hits som Radioactive og On top of the world. De spilte forøvrig på Slottsfjell i 2013, og har ikke kommet med noe nytt siden 2012. Litt uaktuelt og uengasjerende valg. Det er gjennomgående for alle hovedartistene som kommer til Hove i år. Både Bastille, Disclosure og of Mice and Men er navn som gjorde seg bedre på plakaten i fjor enn i år. The Offspring ga ut sitt forrige studioalbum i 2012, og det fikk en ganske lunken mottakelse. Arrangørene aktualiserer valget ved å peke på at det er 13 år siden bandet spilte i Norge sist. Kanskje det er en grunn til det?

Skulle jeg tatt turen til Hove i år, måtte det ha vært for det unike camp-livet festivalen tilbyr framfor artistene som kommer dit i 2014.

 

PublikumGlade mennesker synger med på Slottsfjell 2013. Foto: Jesper Nordahl Finsveen

 

 

 

 

 

 

 

Stavernfestivalen 10.-12.juli

Sted: Skråvika i Stavern

Line-up: Bob Dylan, Ed Sheran, Morten Harket, Kvelertak, Lars Winnerbäck, Admiral P, Odd Norstoga, Jonas Alaska. For mer, se festivalens hjemmeside.

Antall scener: To, en hovedscene og en mindre scene som ligger nærmest vis a vis hverandre.

Campingmuligheter: Ingen tilknyttet festivalen.

Pris festivalpass (3 dager): 1760 kr.

Pris dagspass: 895 kr.

Kapasitet: 10.000 per dag.

Den lille festivalen hadde 172 betalende gjester i startåret 2001. Når har Stavernfestivalen vokst seg stor og populær. I fjor var det utsolgt for festivalpass og for dagspass til fredagen, og det var totalt 30.000 betalende gjester innom i løpet av helgen. Da satset festivalen stort på kjære, norske navn som Kurt Nilsen, Bigbang, Hellbillies og Envy (Nico & Vinz) med flere. De hadde få internasjonale artister, men de var til gjengjeld store. Det var Sting som sørget for en utsolgt fredag, og Will.i.am dro mange ungdommer og stor feststemning til Skråvika torsdag natt.

Det virker som om festivalen sikter seg inn på samme suksessoppskrift i år. Så langt har det blitt presentert to-tre store, internasjonale navn og flere norske helter. Festivalprogrammet er enda langt fra komplett, og mitt tips er at publikum får høre flere norske artister på Stavernfestivalen, også i år. Foreløpig er det litt gjesp.

Stavern er en perle av en sommerby, og når årets høyepunkt for innbyggerne braker løs, blir det nærmest folkefest i gatene. De to scenene ligger idyllisk til i Skråvika, helt nede ved havet. Det gjør det mulig å sitte på toppen av fjell og svaberg mens man nyter musikken og skuer utover havet.

 

ØyafestivalenØyafestivalen er en populær Oslo-begivenhet. Foto: Flickr. 

 

 

 

 

 

 

Slottsfjellfestivalen 17.-19.juli

Sted: Slottsfjellet i Tønsberg

Line-up: Lykke Li, The Lumineers, Veronica Maggio, Phoenix, First Aid Kit, Haim, Dropkick Murphys, Skambankt, Satyricon, Lars Vaular, Bjørn Eidsvåg. The For mer, se festivalens hjemmeside.

Antall scener: Fem pluss to campingvognscener. Rangert etter størrelse: Det to hovedscenene Kongescenen og Baglerscenen, Kastellscenen (hovedscenen oppå selve Slottsfjellet), Urørtscenen der utvalgte urørtartister fra p3 spiller, Tårnlunden Campingvogna på fjellet og Campingvogna Urørt.

Campingmuligheter: Slottsfjell tilbyr to camper å velge mellom for sine gjester som ønsker det. Greveskogen, festivallandsbyen. Og Gunnarsbø, en camp som tilbyr noe ekstra for dem som ønsker mer komfort. Her er det mer plass, bedre fasiliteter og frokost er inkludert. Overnatting på et av campområdene er ikke inkludert i festivalpasset. Å overnatte på Gunnarsbø under festivalen, kommer på en tilleggspris på 455 kr. Ønsker du å bo i festivallandsbyen i Greveskogen koster det deg 335 kr.

Pris festivalpass (3 dager): 1845 kr.

Pris dagspass: 930 kr.

Kapasitet: 12.500 per dag.

Slottsfjell er en festival som har vokst raskt siden oppstarten i 2003. I år ble festivalpassene utsolgt rekordtidlig, og Slottsfjell er per dags dato den eneste av de fem festivalene Journalen skriver om som har utsolgte billetter. Det ble solgt 500 billetter per døgn de to siste dagene festivalpasset var tilgjengelig. Når en norsk festival har blitt så populær, er det mulig å selge dagspass til hårreisende 930 kr. I fjor var det etter det vi kjenner til flere tilfeller av folk som kjøpte seg tre dagspass til tilsvarende pris fordi de gikk glipp av festivalpasset.

Årets line-up er bred og solid, og det er fortsatt mer i vente. Slottsfjell byr på det meste av det som er populært av musikk i Norge i dag. I år kan du se utrolig sterke kvinnelige artister som Veroncia Maggio, Lykke Li, First Aid Kit, Haim, Monica Heldal og Highasakite (kvinnelig vokalist). Det er gøy og fengende. Festivalen har også plukket opp på Bergensbølgen som fortsatt herjer landet, og i år kommer Yoguttene, Store P og Fjorden Baby! i tillegg til Lars Vaular. Oslo hiphop blir også godt representert med Kaveh og Onkel P & De Fjerne Slektningene. Sjangerbredden er stor og artistenes fartstid og tyngde er variert. Jeg vil tørre å påstå at det finnes noe for enhver smak uten at det spriker for mye. Slottsfjellet er, som Skråvika i Stavern, et nydelig sted å ha en festival. Fra toppen av fjellet har du utsikt over hele Tønsberg og mer til. 

Hvis du er glad i å feste kan du kjøpe separate billetter til Kastellnatt, som er festivalens eget nattarrangement. Kastellnatt har en egen line-up.

SlottsfjellFestivalpass til Slottsfjell 2014 ble rekordtidlig utsolgt. Her fra festivalområdet sommeren 2013. Foto: Jesper Nordahl Finsveen

 

 

 

 

 

 

 

Øyafestivalen 5.-9.august

Sted: Tøyenparken i Oslo.

Line-up: Outkast, Röyksopp & Robyn, Queens of the Stone Age, The National, Janelle Monàe, Todd Terje, Neutral Milk Hotel, Mayem, King Midas. For mer, se festivalens hjemmeside.

Antall scener: Uvisst på grunn av nytt festivalområde.

Campingmuligheter: Ingen tilknyttet festivalen.

Pris festivalpass (5 dager): 2425 kr.

Pris dagspass: 839 kr.

Øyafestivalen arrangeres i år for første gang i Tøyenparken. Den har blitt flyttet fra Middelalderparken fordi området skal benyttes av NSB. Dermed er det mye spenning knyttet til årets festival. Som Oslos største med opp mot 85.000 besøkende hvert år, har festivalen betydd mye for byen siden oppstarten i 1999. Et nytt festivalområde vil by på en ny festivalopplevelse, og det skal bli interessant å se om arrangørene klarer å gjennomføre det hele på en god måte.

Med en klubbdag og fire festivaldager er det mange artister som skal opptre på Øya. Årets program presenterer en god blanding av norsk og internasjonalt, etablert og nytt, stort og smått. En Norges-ekslusiv konsert med Robyn & Röyksopp kan bli veldig bra, Janelle Monàe, Outkast og Queens of the Stoneage er alle publikumsfavoritter og store på scenen på en god dag. Det er få norske artister som har blitt hypet så mye i media den siste tiden som Todd Terje, så det skal bli gøy å se hva han presterer på hjemmebane.

Tags: