Musikkterapi gir resultater

Forskning viser at musikkterapi har større effekt på pasienter med psykiske plager enn medisiner.
Tirsdag, 22 april, 2014 - 14:02


Faglig leder ved Senter for livshjelp, Audun Myskja, har forsket på musikkterapi i flere år. Han mener bruken av den alternative behandlingen bør bli større.

- Siden effekten av behandlingen er såpass godt dokumentert, mener jeg musikkterapi bør brukes mer. I helsevesenet fokuserer de mest på behandling gjennom medikamenter, alternative behandlingsformer tar tid å gjennomføre. Det er samtidig vanskelig å finne gode modeller for slike behandlinger.

 

Reduserer symptomer

Helsedirektoratet anbefaler i sine retningslinjer fra 2013 bruk av musikkterapi. De mener at behandlingen kan redusere negative symptomer hos pasientene. Myskja tror behandlingsformen vil bli mer utbredt de kommende årene.

- Da jeg begynte forskningen for 20 år siden var fagfolk skeptiske til musikkterapi. Nå som dokumentasjonen er bedre har holdningene endret seg. Jeg tror at musikkterapi i større grad vil bli integrert innenfor psykiatrien i fremtiden. Dette er også noe pasientene selv kan drive med utenom behandlingen.

Forskning gjort av Griegakademiet ved universitetet i Bergen viser at musikkterapi forbedrer den psykiske helsetilstanden til pasienten. Den har spesielt stor virkning ved diagnoser som schizofreni og depresjon. Musikkterapi har også blitt brukt med hell i eldreomsorgen.

Tags: