Oscar til Tyldum-film

Det ble ingen Oscar på den norske regissøren Morten Tyldum i natt, men The Imitation Game vant pris for best tilrettelagt manus.
Mandag, 23 februar, 2015 - 08:52


Den prestisjetunge Oscar-utdelingen fant sted i Hollywood i natt. I år var den norske regissøren Morten Tyldum og hans film “The Imitation Game” tilsammen nominert til hele åtte Oscar-priser. Men tross mange nominasjoner ble det ingen Oscar på Tyldum. Derimot vant filmen hans og manusforfatter Graham Moore prisen for best tilrettelagt manus.

– Det var kjempegøy og veldig emosjonelt med Graham. Vi har jobbet sammen lenge, vi har sittet sammen i 6 måneder og jobbet med det her. Det var så velfortjent og morsomt. Han holdt også en av de beste talene, sier Tyldum i dag til nyhetsmorgen på P2.

En pris som betyr mye

Skal vi tro de som kjenner Tyldum godt betyr denne prisen mye for han. Guri Neby har jobbet tett med Morten Tyldum de siste 15 årene, og på den norske Oscar-festen i Los Angeles fortalte hun til VG at manus er noe av det viktigste for han.

– Jeg tror han er veldig stolt. Jeg tror at dette er veldig stort for han. Han er veldig involvert i manus, selv om han stoler på manusforfatterne, så er han veldig på. Moore takket Morten i talen, og det er ikke rart, sier Neby.

Rørende tale

Alan Turing Det var ikke bare Tyldum som syntes at Graham Moore holdt en bra takketale. I både sosiale og tradiosjonelle medier har han blitt hyllet for den rørende talen som resulterte i stående applaus fra salen.

– Allan Turing fikk aldri muligheten til å stå på denne scenen, men det gjør jeg, så derfor vil jeg benytte muligheten til å si dette. Da jeg var seksten prøvde jeg å ta mitt eget liv fordi jeg følte at jeg ikke passet inn. Derfor vil jeg at denne filmen skal være til tenåringer som føler at de er rare og ikke passer inn, sa Moore fra scenen. 

 

Birdman tok “storeslem”

Den amerikanske filmen “Birdman” og regissør Alejandro Gonzalez Iñárritu stakk av med nattens gjeveste priser: beste film, beste regissør og beste manus. Regissør Iñárritu omtalte seg selv som fryktløs da han møtte pressen etter utdelingen.

–  Jeg har ikke funnet ut hvorfor jeg tok alle disse sjansene da jeg lagde «Birdman» Men frykten er livets kondom. Jeg lagde denne filmen ektefølt og uten beskyttelse. Det var elskov, uten tvil, sa han.

Da Dagbladet spurte om han kunne utdype denne kommentaren svarte han:

– Om man ikke er fryktløs, nyter man ikke livet.

Tags: