Flere velger usikre yrker

Selv om Kristine Lindebø arbeider under utrygge rammer, er hun fornøyd med den friheten frilansyrket gir henne.
Tirsdag, 24 mars, 2015 - 13:16


– Da jeg begynte å studere kunne jeg aldri tenke med å bli frilanser. Jeg tenkte ikke at jeg var strukturert nok, og jeg likte at folk fortalte meg hva jeg skulle gjøre, sier fotofrilanser Kristine Lindebø.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) blir antall selvstendig næringsdrivende i Norge bare flere, og i 2014 økte enkeltpersonsforetak med 5,9 prosent.

Til tross for at Lindebø var skeptisk til frilansing tidligere er hun i dag en av dem som er med på å definere statistikken. Nå leier hun et kontor sammen med fem andre frilansere. De har alle opprettet egne enkeltpersonsforetak. Kontoret deres ligger over Kulturhuset i Oslo, og det er der hun kommer fra når hun kommer inn døra på kafeen, bestiller seg en svart kaffe og setter seg ved et av bordene.

Med et raskt klikk på nettet, vil du finne flere nettsider som tipser om hvordan man skal starte opp sin egen bedrift. Nyttiginfo.no, enkeloppstart.no og risanger.no er noen av nettsidene som rådigr personer som ønsker å opprette egen bedrift. De ulike bedriftene er AS, NUF og ENK (se faktaboks).

Selv fikk Lindebø informasjon fra flere bekjente som hadde arbeidet som frilanser en stund allerede.

Fersk som frilanser

– Før vi fikk vårt eget kontor i november, satt jeg lange dager her på Kulturhuset, sier Lindebø.

Hun holder kaffekoppen med begge hender og lener seg tilbake på stolen.

Lindebø ble ferdg utdannet fotojournalist fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) for nesten ett år siden. Etter å ha hatt et enkeltmannsforetak på deltid siden 2012, valgte hun å opprette et fulltidsforetak i høst.

– I starten prøvde jeg å følge vanlig arbeidstider, men det ble ofte sene kvelder, sier hun.

Frilanser– Eldre kan være litt skeptiske til hvordan det skal gå med meg som er frilanser. Men de fleste unge syns bare det er kult, sier Lindebø.

Da hun begynte som frilanser på fulltid, opplevde hun at det gikk økonomisk dårlig en god stund.

– Men i november begynte det å gå rundt, og etter det har det heldigvis holdt seg stabilt, sier hun.

Etter julen, satt Lindebø og to andre i gang med å lage en dokumentar. De sendte inn en ideskisske til P3, og ble overrasket da de fikk positiv respons og støtte til prosjektet.

– Etter den gode nyheten, har jeg bare hatt lyst til å fortsette å utvikle mine egne ideer. Også har jeg lært at det er bedre å ta kontakt med redakasjoner selv, og ikke vente på at de skal ringe meg, sier hun.

Bør se løsninger

Professor og dekan ved Norges Handelshøyskole (NHH), William Brochs-Haukedal, tror en av grunnene til økningen av antall enkeltpersonsforetak er at det er blitt vanskeligere for høyt utdannede å få fast jobb.

– I dag er det også slik at eiere av foretak drives av personer som er i halv eller i full stilling, og som vil dyrke egne interesser ved å ha sin egen bedrift, sier han.

Haukedal mener enkeltpersonsforetakene har sine risikofaktorer. Man kan for eksempel få problemer med pensjonsrettighetene sine.

– Jeg tviler på at pensjonsrettigheter er det man første man setter seg inn i som ung etablerer, sier Haukedal.

Han mener at det er et generelt dårlig sikkerhetsnett innenfor arbeidslivet i Norge i dag.

– Som entreprenør og næringsdrivende i et enmannsforetak er sikkerheten dårlig. I tillegg til denne ulempen, har vi høye levekostnader og et generelt høyt skattenivå, sier Haukedal.

Selv om det er flere fallgruver innenfor stillingen som frilanser, ser Haukedal også løsninger.

– Kursing og etableringsstøtte kunne vært mye bedre i dag. I tillegg bør trygdesystemet gjennomgås bedre for dem som har et ønsket om å starte egen bedrift.

Lindebø er enig i at ting bør gjøres enklere for dem som vil starte egen bedrift.

– Det er flere begreper som ikke gir noe mening. Hvis jeg for eksempel ønsker å endre navnet på bedriften min, må jeg finne et skjema som heter ”samordnet registermelding”. Hvorfor ikke heller kalle det for ” endring av bedrift”? Det tok noen måneder før jeg skjønte hva det betydde, sier hun.

– Vanskelig å spare penger

DNB har opprettet ”oppstartslos” som er nok en portal der folk kan be om råd eller få svar på spørsmål i oppstartfasen av en bedrift.

– Når folk ønsker å opprette et enkeltmannsforetak snakker vi ofte med dem om trygderettighetene. I et enkeltpersonsforetak får man ikke like gode rettighetene som man får som en ansatt i et AS, sier Erik Larsen som arbeider i oppstartslosen.

Videre sier han at dersom personer med enkeltmannsforetak blir syke, finnes det dårlige rettigheter med tanke på sykepenger.

– Da hjelper det ikke at man ofte blir syk på lite gunstig tidspunkt, sier Larsen.

Han merker ofte at folk har tenkt lite over hvordan tankene deres skal realiseres i praksis.

– I andre arbeidsvirksomheter er faktorer som pensjon og ferie satt i et system. Dette opplever man ikke i et enkeltmannsforetak. Det er viktig å ha dette i bakhodet, sier Larsen.

Selv om Lindebø sier det er deilig å kunne være så fri som man er som frilanser, syns hun at yrket er slitsomt fordi det alltid er en jobb som må gjøres, og det er alltid noe som må tenkes på.

Utrygt og ustabilt

– Frilansyrket er både utrygt og ustabilt. Drømmesituasjonen hadde vært 40 prosent fast stilling i tillegg til å kunne være frilanser. Da hadde jeg i hvert fall vært sikker på at det kom et fast beløp inn på kontoen, sier hun.

Selv om Lindebø trives godt sånn som situasjonen er nå, syns hun det er vanskelig å si hvor lenge hun vil holde på som frilanser.

– Hvis jeg tjener like dårlig som i høst, vil jeg ikke klare meg økonomisk sett. Men jeg håper og tror at dette enkeltmannsforetaket er starten på noe mer sikkert. Kanskje får jeg publisert en stor ting som noen andre plukker opp, også vil de kanskje bruke arbeidet mitt senere, sier hun.

I denne videoen forklarer Kristine hva man skal gjøre når man vil opprette et enkeltpersonsforetak.

 

Tags: