Ringer på hos Harry Hole

Innspillingen av ”Snømannen” startet i Oslo denne uken og blir den første filmen om politimannen Harry Hole.
Torsdag, 21 januar, 2016 - 10:44


Gradestokken har sneket seg ned til 11 minusgrader og broddene spennes på. Det er tirsdag, og Mari Atlanta Lunde skal, som mange ganger før, gå i Harry Holes nabolag.

– Harry Hole har vært mitt prosjekt, mitt hjertebarn så lenge jeg har vært guide, sier Lunde.

I tillegg til å være lærer har Lunde siden 2011 også vært guide i Oslo. Lunde ville gjøre noe nytt som ingen andre guider gjorde, og slik kom ideen om en egen Harry Hole-tur.

Vil arrangere Snømannen-tur

Turen går fast hver uke, uansett vær og vind, hele året. I disse dager er det ekstra spennende, ettersom et filmcrew på 150 personer skal bringe historien om ”Snømannen” opp på det store lerretet, ifølge NRK.

Harry HoleTuren starter på Best Western Hotell i Karl Johan. Foto: Maja Lindseth– 18. januar startet de innspillingen, men filmen kommer ikke før i 2017, sier Lunde.

Like før jul i fjor ble det kjent at Michael Fassbender skal tre inn i rollen som politietterforsker Hole. Fassbender er tidligere kjent fra storfilmer som “Twelve years a slave” og “Inglourious Basterds”.

Boken kom ut i 2004 og er fortellingen om Holes jakt på en seriemorder som begår et nytt drap hvert år når den første snøen faller. Mye av handlingen utspiller seg i Oslo, og Lunde planlegger derfor å arrangere en ny tur med boken som utgangspunkt.

– Den turen vi går nå er den klassiske. I tillegg har vi ”Harry Hole går østover”. ”Snømannen” blir da den tredje vi arrangerer, forklarer Lunde.

Rettssal 719

Mørket legger seg over hovedstaden når klokken passerer 17.  På det meste har Lunde guidet 99 personer, i dag er det kun en. Andrew Fernie landet med et fly fra Skottland for kun noen timer siden. Han er selv guide og arrangerer turer i det vakre, skotske landskapet. Selv om han ikke har lest noen av bøkene om Harry Hole, trosset han vinterkulden denne tirsdagen for å oppleve en guidet tur i Oslo.

Tinghuset i OsloHarry Hole er vitne i en sak i rettsal 719. Foto: Maja Lindseth

Turens første stopp er Tinghuset. Heisen går opp til syvende etasje og Lundes brodder klikker i retning rettssal 719. Her var Hole en gang et vitne i en sak. Hun syns det er fint å ta med grupper hit, ikke bare på grunn av bøkene, men også fordi Tinghuset på noen måter kan være et symbol på norsk åpenhet.

– Her kan man gå rett inn uten at noen spør hva du skal gjøre. Du kan ta med vennene dine og drikke kaffe her, eller spise lunsj, sier hun og smiler.

 

Restaurant Schrøder

Det dugger på Lundes briller idet hun åpner døren til Holes stamsted. Det er på Restaurant Schrøder på St.Hanshaugen at Harry holder sine hemmelige møter, forteller hun. Harry Holes StamstedSchrøder Restaurant er stedet Hole holder sine hemmelige møter. Foto: Maja Lindseth

– Dette er et viktig sted. Her kommer de til å filme mange scener i filmen, men dessverre, eller heldigvis, får ikke vi lov til å vite når det blir, sier Lunde.

Administrerende direktør i Visit Oslo, Bente Bratland Holm, jobber tett med Working Title Films, det britiske produksjonsselskapet som produserer “Snømannen”. Hun sier at de merker at Hollywood er i Oslo, og mottar flere henvendelser fra både publikum og presse som vil vite hvor filmteamet befinner seg.

– Det er ikke hemmelig, men crewet ønsker ikke å bruke energi på å håndtere mediene på filmsettet, sier Holm.

Mari Atlanta Lunde og Andrew Fernie slår seg ned ved et lite bord i hjørnet av restauranten. Lydnivået er høyt denne kvelden. Det trekker kaldt fra døren når nye kunder kommer inn i varmen. Under Lundes mange lag med klær kommer en t-skjorte til syne. ”Politi” står skrevet med hvite bokstaver, Jo Nesbøs siste bok om anti-helten.

I høst kom nyheten om at forfatteren var i gang med en ny bok, selv om han tidlig i 2015 fortalte TV2 at Harry var parkert i garasjen for noen år. Når boken kommer er uvisst, men Lunde tror den slippes før filmen har premiere.

Sofies gate 5

Snøen knaser under skoene. Lunde stopper utenfor en lys bygård. Sofies gate 5. Hun ber Andrew Fernie om å gå bort til ringeklokken. Skotten blir overrasket når han ser Harry Holes navn på ringeklokken. Harry Holes ringeklokkeI Sofies Gate 5 kan du ringe på til politimannen. Foto: Maja Lindseth

– Ring the dorbell, please, roper Lunde med et lite glimt i øyet.

En ringelyd bryter stillheten i gaten. Dette er Harry Holes bygård. I løpet av et minutt åpnes et vindu i andre etasje. En mørkhåret mann stikker hodet ut av vinduet.

– Is Harry home, roper Lunde.

Mannen i vinduet svarer at han dessverre er ute med filmteamet. Hver uke ringer noen på døren og spør etter Hole. Lunde gjør på forhånd avtale med beboer Øivind Larsen.

Siste stopp

Vi kommer inn i varmen på Radisson Blu Scandinavia på Holbergs plass, hvor Jo Nesbøs tredje bok, ”Rødstrupen”, sine første sider utspiller seg. Lunde forteller at det stort sett europeere, nord-amerikanere, australiere og new zealandere som kommer på disse turene. Det tror hun er fordi Harry Hole passer inn i vår kultur.

Bente Bratland Holm mener filmturisme er blitt veldig populært, mer nå enn før.

–  Det merket man for eksempel i Stockholm etter Millennium-triologien, filmatiseringen av Stieg Larssons bøker, forteller Holm.

Jo Nesbøs bøker om Harry Hole er allerede godt kjent i inn- og utland, men hun regner med at Visit Oslo vil merke en økende interesse når “Snømannen” kommer på kino.

Harry Hole-turene er noe Mari Atlanta Lunde startet på eget initiativ og i dag er de syv guider som bytter på å gå ruten. 65 åringen skal snart gå av med pensjon som lærer og vil da bli guide på fulltid.

– Nå har jeg cirka 50 prosent av turene. Jeg har sikkert gått den samme ruten minst 120 ganger, sier hun.

 

Tags: