UD satser på ytringsfrihet

Utenriksdepartementet presenterte sin nye strategi for presse- og ytringsfrihet.
Mandag, 18 januar, 2016 - 15:34


– Den nye strategien setter ytringsfrihet i hjertet av norsk utenrikspolitikk.

Det sa utenriksminister Børge Brende da han mandag formiddag la fram Utenriksdepartementets nye strategi for ytringsfrihet i utenriks- og utvikingspolitikken. FNs spesialrapportør for meningsfrihet og ytringsfrihet, David Kaye, og representant for pressefrihet hos OSCE, Dunja Miljatovic deltok også i panelet.

David KayeDavid Kaye, FNs spesialrapportør for fremming og beskyttelse av ytringsfrihet, la spesielt vekt på retten til å søke informasjon i sitt innlegg. Foto: Mathilde LeaTre satsingsområder

Tre hovedpunkter er valgt ut som satsingsområder: å styrke uavhengige medier, sikre beskyttelse slik at folk trygt kan ytre seg, og bidra til at flere får tilgang til offentlig informasjon i verden.

Utenriksministeren viste til at ytringsfriheten i verden, og også i Norge, er under økende press.

Terroristangrepet mot Charlie Hebdo og København viser at ytringsfriheten aldri må tas for gitt, sa Brende fra talerstolen, og påpekte at pressefriheten i verden er synkende. Bare 14 prosent av verdens befolkning bor i land med fri presse.

– Trendene er klare, og de må bli snudd. Å fremme ytringsfrihet er en viktig del av den norske politikken. Norge kan og skal utgjøre en forskjell, sa Brende videre.

Norge som eksempel

Kunnskap om den norske Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Pressens Faglige Utvalg (PFU) er noe som etterspørres internasjonalt. Med støtte fra Utenriksdepartementet skal Norsk Presseforbund i gang med et pilotprosjekt for å gjøre Offentlighetsloven og Pressens Offentlighetsutvalg kjent internasjonalt. I Serbia, Malawi, Tanzania og Indonesia er det allerede etablert prosjekter for å utarbeide lignende ordninger.

Utenriksdepartementet ønsker også å støtte pådrivere for innsyn og større åpenhet hos myndigheter. I tillegg vil de arbeide mot sensur og for at flere skal ha tilgang til digital informasjon. Her vil også den norske modellen gå foran som et ledende eksempel.

Men ytringsfrihet kommer ikke uten en pris. Det påpekte ministeren overfor tilhørererne.

– La oss ikke late som at å fremme ytringsfrihet er enkelt, eller at det kan gjøres uten dilemma. Vi må lære å akseptere fornærmelser og kontroversielle uttalelser. Ytrings- og pressefrihet er ikke vestlige verdier, men universielle verdier som vi alle må fremme, sa ministeren.

Tags: