Israel-boikott på norsk filmfestival

Dokumentarfilmfestivalen «Human Rights Human Wrongs» avviser en israelsk film om funksjonshemmede barn.
Tirsdag, 16 februar, 2016 - 14:24


Denne uken arrangeres dokumentarfilmfestivalen «Human Rights Human Wrongs» i Oslo. Israelske Roy Zafranis dokumentar «The other dreamers» står imidlertid ikke på programmet.

Støtter akademisk og kulturell boikott

– Dette er vår måte å vise avsky mot en ulovlig okkupasjon av palestinerne på, sier festivalsjef Ketil Magnussen til Dagen.

Han forklarer videre at filmskaperne har fått beskjed om at festivalen støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, og at filmen derfor ikke vil bli vist under festivalen.

Portretterer funksjonshemmede barn

AvslagDette er Zafranis avslagsbrev, signert festivalsjefen. Bildet er lagt ut på facebook av Zafrani selv. Foto: Skjermdump/facebookZafranis dokumentar handler om barn med sterkt nedsatt funksjonsevne og deres drømmer. Filmen viser hvordan samfunnet kan bidra for å gi disse barna gode opplevelser og tro å seg selv til tross for sine begrensninger.

 

På sin facebookside har Zafrani delt svarbrevet han mottok fra festivalarrangørene. Der går det frem at kun filmer som omhandler okkupasjonen eller blokkaden av Gaza, eller ellers viser diskriminering av det palestinske folk vil bli vist under festivalen, på bakgrunn av boikotten. I innlegget omtaler han avslaget som «trist».

Utenriksministeren kritiserer

Utenriksminsiter Børge Brende har også gått ut mot festivalens utestengelse av den israelske filmskaperen.

– Boikott av Israel er ikke norsk politikk. Jeg er skuffet over denne holdningen fra en filmfestival. Det å kutte kultursamarbeidet med et folk er også å kutte dialogen med dem. Regjeringen tror på personlig frihet, på mangfold og på at alle stemmer må få komme til orde. Jeg mener at alle kunstnere bør behandles likt, uavhengig av nasjonalitet, sier utenriksministeren til Vårt Land.

Reaksjoner i Israel

Avslaget fra den norske filmfestivalen er oppsiktsvekkende i Israel, og saken har blitt omtalt både i Jerusalem Post og nettavisen Times of Israel.

 

Filmes offisielle trailer kan sees her:

 

 

 

 

 

Tags: