Listemani i litteraturverden

The Gurdian lager lister for leseelitisme.
Torsdag, 31 mars, 2016 - 11:46


I august i fjor kunne Robert McCrum, forfatter og litteraturanmelder i The Guardian, klappe seg selv på skulderen for å ha fullført listen ”The 100 best novels”. Listen består av kun engelskspråklige bøker og strekker seg fra  John Bunyans The Pilgrim’s Progress til Christopher Isherwoods A single man, og hvor 12 av 100 forfattere på listen er kvinner.

Nøyer seg ikke med én liste

Men det holder jo ikke å få beleste mennesker til å skjemmes når de finner ut at de har lest 25 av 100 bøker. Så nå fortsetter prosjektet med de ”The 100 best non-fiction of all time”. McCrum er ikke sjenert og mener bøkene skal ha vært delaktig å forme den angloamerikanske tanken. Så langt viser det seg at Joan Didions The year of magical thinking, Birtday letters av Ted Hughes, og Barack Obamas Dreams of my father har kommet gjennom nåløyet.

McCrums prosjekt kan minne om leseprosjektene på Goodreads. Men det er ikke bare han som er sympatisk overfor en god liste. Electric Lits liste over beste bøker publisert i fjor er godsaker for nerder. Goodreads liste over bøker alle burde lese minst en gang strekker seg til ca. 16000 bøker, med Harry Potter på andreplass.

Om du liker det, så, Klar, ferdig, les!

Tags: