SiO dyrt tross statlige subsidier

Forskjellen i pris på studentboliger mellom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og private aktører er liten.
Tirsdag, 29 oktober, 2013 - 12:43


– Når Studentsamskipnaden blir subsidiert, synes jeg det er rart at SiO ikke tar lavere pris, sier Per Carlenius, direktør i Anker Studentboliger.

Anker Studentboliger er et privat selskap som bygger og drifter studentboliger tre steder i Oslo. Det siste boliganlegget er boligene i den gamle Bergene-fabrikken på Rodeløkka. Her leier de ut 284 studentboliger, i tillegg til å ha hotellet Anker Apartments i en annen del av bygget.

Må jobbe

Malini Parghi Breivega (20) studerer medievitenskap på Universitetet i Oslo. Hun dro fra Bergen til hovedstaden i august, og flyttet som mange andre studenter inn i studentbolig denne sensommeren. For Malini var det nettopp Anker Studentboliger som ble hennes nye hjem. Hun bor i en 19 kvadratmeter stor leilighet i syvende etasje i de tidligere fabrikklokalene. Ombyggingen ble ferdig i sommer.

I bygget som ligger ved siden av Grünerløkkas hus, får Malini en  leilighet på 19 kvadratmeter, med eget kjøkken og bad. Leien er 5800 kroner i måneden, inkludert strøm. I SiO kan du få 16 kvadrameter store leiligheter på  Sogn for i overkant av 5250 kroner, uten strøm inkludert i prisen. Strøm og internett koster rundt 400 kroner i SiOs boliger.

Leie for bolig er den største utgiftsposten hos studenter. For noen, er det ikke en krone igjen etter betalt leie. Breivega jobber ved siden av, ti timer i uken på Espresso House på St. Hanshaugen. Hun liker å bo på Rodeløkka.

– Det er et veldig greit sted å bo midlertidig, forteller Breivega.

Statlige subsidier utgjør en tredjedel

Av regnskapet til Anker Studentboliger i 2012, kommer det frem at de går med 940 000 kroner i overskudd, av omsetningen på totalt 197 millioner kroner. SiO, på sin side, tjente 31 millioner i fjor på å leie ut studentboliger og andre eiendommer.

Statlig subsidier utgjør en tredjedel av leien i studentboligene til SiO.

Magnus Nystrand, styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo, forteller at de har andre utfordringer enn Anker, siden SiO har gamle boliger som må vedlikeholdes.

Han påpeker at SiO ønsker å tilby studentboliger så billig som mulig, men legger samtidig til at enkelte studenter vil ha en høyere standard, og det dermed er villige til å betale mer.

– Anker ga best tilbud

Breivega bor i en helt enkel leilighet. Hun har en liten dobbelseng, to enkle malerier på de hvitmalte veggene, et dobbelt garderobeskap og kjøkken kombinert med stue og soverom. Det er ikke mye, men det er greit for henne, forteller hun.

– Det er gøy at jeg er den første som bor her da, sier hun, og sikter til at boligene ble åpnet i august.

– Jeg valgte å bo på Anker fordi tilbudet jeg fikk der var bedre enn det jeg fikk av SiO. Beligennheten og prisen per kvadratmeter er jo det viktigste, og da er det bedre for meg å bo for 5800 på Grünerløkka enn litt billigere i et utkantsstrøk, forteller hun.

Presser markedsprisen ned

Carlenius i Anker Studentboliger opplyser at de ikke tar profitt på studentboliger, og at de ikke har noen skyhøye lønninger.

– Vi gikk i minus på selve studentboligene i fjor, men på grunn av Anker Apartments gikk vi omtrent i null, sier han.

På Rodeløkka finner du 19 kvadratmeter store boliger til 7000 kroner. De er prisjustert etter etasjer, hvor panoramautsikt gir en tusenlapp ekstra på regningen. Carlenius viser til at det koster hva det koster, og at de som private aktører er nødt til å ha en rimelig pris for å være tilgjengelige på markedet.

– Rodeløkka er vårt dyreste prosjekt, og dermed har de også de dyreste leilighetene. Men jo flere studentboliger vi får ut på markedet, jo mer presser vi markedsprisen ned, forteller han.