Kritisk til ballonglek på sykehjem

Forsker ved HiOA mener treningstilbudet på norske sykehjem er for dårlig. Å leke med ballonger er ikke tilstrekkelig trening, mener forskeren.
Mandag, 17 februar, 2014 - 15:44


Elisabeth Wiken Telenius er fysioterapeut og forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har forsket på livskvaliteten til 170 beboere ved 18 sykehjem i Oslo og nærliggende kommuner, og mener resultatene er skremmende.

- Erfaringsmessig er det for dårlig treningstilbud på sykehjem, mener Wiken Telenius.

Elisabeth Wiken TeleniusØNSKER MER TRENING PÅ SYKEHJEM: Elisabeth Wiken Telenius. Foto: Sonja Balci, HiOA. Forskeren tror det er vanlig for sykehjem å betegne det som i virkeligheten ikke en gang er fysisk aktivitet for trening.

- Fysisk aktivitet har lavere krav enn det man kaller for trening. Når eldre sitter på en stol og kaster ballong mellom hverandre, er det feil å kalle dette for trening, sier Wiken Telenius.

Forskeren tilføyer at det ofte er stor entusiasme blant beboerne for denne type aktiviteter, men mener likevel det fysiske utbyttet er for dårlig.

Like viktig for eldre

Wiken Telenius tror det er flere gode grunner til at eldre bør trene.

- Trening har fysiske og psykiske goder som er velkjente. Det virker sykdomsforebyggende, og kan bidra til å forebygge blant annet diabetes og depresjon, sier hun.

Forskeren mener at det er viktig å få frem at trening er like viktig for eldre som for unge.

- Man snakker alltid om treningsfordelene for unge og for voksne mennesker i 30-40-årsalderen. De eldre forsvinner litt. Sannheten er at det er de samme grunnene til at eldre burde trene som at unge burde gjøre det, sier Wiken Telenius.

- Gi beboerne tid

For å bedre treningssituasjonen, ønsker forskeren aller helst flere fast ansatte fysioterapeuter på sykehjem. Dette vil imidlertid vært svært kostbart, og Wiken Telenius forstår at dette ikke er et reellt alternativ. Likevel mener hun det finnes gjennomførbare tiltak.

- Tid er essensielt. Å gi de eldre tid til å sette seg opp selv i stedet for å løfte dem og å ikke gi dem rullestol før det faktisk trengs er to konkrete tiltak. I tillegg tror jeg et godt tiltak er å gjøre uteområdene koseligere. Dette kan gjøre at flere vil bevege seg ute, mener hun.

Wiken Telenius mener både beboere og helsepersonell vil nyte godt av en bedre fysisk helse hos beboere:

- Ved å få fysisk sterkere eldre, vil dette lette belastningen fra helsepersonell. Dette er altså en vinn-vinn-situasjon.