Jenters rett til utdanning på agendaen

Jenter og utdanning i Sør-Afrika er blant temaene som skal presenteres.
Onsdag, 29 oktober, 2014 - 13:09

I går arrangerte Høgskolen i Oslo og Akershus dagskonferansen om forskningens rolle i Utdanning for utvikling. Dagskonferansen avholdes i Pilestredet 50. Programmet består av foredragsholdere som fagdirektør i UD, Olav Seim, leder for utdanningsavdelingen i Redd Barna, Annette Nyquist og den ugandiske ambassadøren i Norden, Zaake W. Kibedi, samt flere forskere.

Et tema som har fått fornyet oppmerksomhet er likestilling i utdanning. Ved tusenårserklæringen fra 2000 vedtok FN at alle medlemslandene var forpliktet til å etterstrebe målet om å eliminere kjønnsforskjeller i alle utdanningsnivåer innen 2015. Naturfag, matematikk og teknologi er de utdanningsområdene som sitter med de største kjønnsforskjellene i verdens fattigste land.

Kl. 14.15 gikk nettopp dette temaet presenteres av førsteamanuensis Astrid Tonette Sinnes, NMBU. I 2005 skrev hun en doktorgrad med tittelen “Approaches to Gender Equity in Science Education”. Analysen viser store forskjeller mellom jenter og gutters engasjement innen realfag i de afrikanske landene sør for Sahara. I avhandlingen sin studerer Sinnes ulike strategier for å øke jentenes deltagelse innen utdanningsområder som matte, fysikk og kjemi.

Les mer om konferanse på Journalen i morgen.