Skoleoppgave endte med milliongevinst

Produktdesignstudent Nima Shahinian skulle bare besvare en eksamensoppgave.
Torsdag, 30 oktober, 2014 - 13:35


Produktdesignstudenten på Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA), Nima Shahinian (32) er oppfinneren som står bak designet av den nye stikkontakten kalt “Flow”. Ideen oppstod da Shahinian skulle besvare en eksamensoppgave på skolen.

– Det var vårt første emne i andreklasse på bachelorstudiet, og universell utforming var hovedtemaet, sier Shahinian.

Enkel ide

Ideen som bildeEt nært bildet av den designede idéen til Nima Shahinian. Foto: Ari NakamIdeen går ut på at man har en spiralform i bunnen av stikkontakten, slik at støpselet finner veien av seg selv.

Ikke bare skal dette gjøre det enklere for friske mennesker å sette inn en stikkontakt, men langt viktigere er det at oppfinnelsen gjør hverdagen enklere for blinde og gamle.

– Gjennom oppgaven til faget universell utforming kunne vi velge å finne opp et nytt design, eller videreutvikle et eksisterende.

– Jeg valgte å jobbe med stikkontakter, som er et produkt som treffer veldig mange. Jeg fant også ut at folk som er blinde, eller folk som er gamle og som skjelver, har store problemer med å sette inn stikkontakter, forteller Shahinian.

32-åringen mener at det ikke var mulig å endre den standariserte formen for stikkontakter. Hele systemet kunne dermed ikke endres.

DesignetNima Shahinian holder stikkontakten i hånda, og design bildet på PC-skjermen i bakgrunnen. Foto: Ari Nakam– Jeg ønsket å videreutvikle  systemet som finnes, men jeg ville lage noe som kunne passe inn i en vanlig stikkontakt, sier Shahinian.

Shahinian har fått flere spørsmål om stikkontaktene er tilpasset jording, noe Shahinian bekrefter at de er.

Vant pris

Etter at resultatet av skoleoppgaven ble gjort kjent, ble den nominert til Unge talenters Design for alle-konkurranse.

 – Min oppfinnelsesidé kom på førsteplass i konkurransen, smiler Shahinian.

Allerede inntektskilde

Produktet har allerede blitt en inntektskilde for 32-åringen, og det kommer til å gi millioninntekter i de neste årene, melder Romerikes Blad. Shahinian peker på at det har inngått en avtale med Home Control AS-firmaet, som han er godt fornøyd med. Shahinian sier han fikk utbetalt en betraktelig engangssum, og at han i tillegg får en viss andel av hver stikkontakt som blir solgt.

– Jeg har fått en veldig god royalty-avtale, og får en krone av hver solgte stikkontakt, forteller designeren.

Designet og salget av produktet har endret hverdagen til Shahinian totalt, og gjort ham til en veldig travel person. 32-åringen skjuler ikke at det har vært mye frem og tilbake med forhandlinger. Nå har han fått seg et eget studio, House of Shahinian.

– Det er en 200 prosent arbeidsstilling dette her, med studio, studier og to barn, smiler Shahininan.

Gammel drøm

Shaninian mener selv at han er en optimistisk og målbevisst person. Han råder studenter til å fokusere og ikke gi seg, men heller følge drømmene sine. Han påpeker at dette har vært en gammel barndomsdrøm som nå har gått i  oppfyllelse. Allerede sju år gammel bestemte han seg for å bli designer.

AmbisjonMan kan få drømmene til å gå til oppfyllelse om man bare ikke gir seg. Foto: Ari Nakam– Det var alltid min store drøm, og den fulgte med meg hele livet, legger Shahinian til.