Studentparlamentet endrer strategi

I år satser de på internasjonalisering, studentinvolvering i forskning og styrket studentdemokrati fremfor konkrete prosjekter.
Torsdag, 9 oktober, 2014 - 12:03


I april ble årets Arbeidsutvalg til Studentparlamentet valgt. Nå i høst har utvalget kommet godt i gang med årets satsinger. Under vårens valgmøte var det ergoterapiststudent ved HiOA, Tord Øverland, som til slutt ble valgt som leder for Studentparlamentet. Han forteller at Arbeidsutvalget har mange mål, og at de kommer til å jobbe med flere ulike tematikker i det kommende året.

- Vi i Arbeidsutvalget er alle studentene ved HiOA sine tillitsvalgte. Vi vedtar en handlingsplan som inneholder tematikken vi skal jobbe med framover, sier Tord Øverland til Journalen.

Årets handlingsplan

Hvert år foretar studentparlamentet en handlingsplan for det kommende året. Handlingsplanen viser prioriteringene styret skal fokusere på. Planen for 2014/2015 består blant annet av at studentparlamentet skal løfte studentdemokratiet gjennom kursing og informasjonsarbeidet til tillitsvalgte og ansatte.

- Vi ønsker å fokusere på studentdemokratiet, og hvordan vi kan sørge for at studentdemokratiet vårt er både effektivt og tar imot studenter på en god måte. Samtidig som det ikke blir for stort og komplekst, forteller Øverland.

Hvordan Studentparlamentet utvikler og arbeider med sakene er svært forskjellig fra gang til gang. Øverland forteller at metodene varierer bredt.

- Vi har aldri noe standard oppsett. Det er mye forskjellig vi skal gjøre, så fremgangsmåtene på sakene våre påvirkes av hvilke saker det er, forklarer Øverland. 

Ingen direkte hovedprioriteringer

I år har Studentparlamentet valgt å gå en ny vei. Styret har bestemt seg for å ikke ha noen direkte hovedprioriteringer. I stedet ønsker de å fokusere på ulike tematikker gjennom året som de kommer til å arbeide veldig mye med.

- Vi har valgt å ikke ha noen hovedprioriteringer. Det er nytt av året, forklarer Øverland.

Øverland forteller at satsingene deres ofte varierer og blir preget av hvilken tid på året det er. Akkurat nå er statsbudsjettet sentralt også for dem.

- Nå er statsbudsjettet veldig viktig, det kommer nok til å være vesentlig i vårt arbeid en stund framover, sier Øverland.

Internasjonalisering

Det kom blant annet et forslag i statsbudsjettet angående innføring av skolepenger for internasjonale studenter. Det er en av sakene Studentparlamentet vil arbeide med den nærmeste tiden. De ønsker ikke at det skal innføres.

- Derfor har vi lagt internasjonalisering høyt på agendaen vår om dagen, uttaler Øverland.

Internasjonalisering ser de også på som viktig fordi de ønsker å utarbeide en politikk der Studentparlamentet tidligere ikke har hatt noen aktiv politikk. Et av punktene i handlingsplanen består av å jobbe for at internasjonalisering blir gjennomgående i alle ledd ved HiOA. Det vil de oppnå gjennom tettere internasjonalt samarbeid, økt satsning på inn- og utveksling og større inkludering av de internasjonale studentene.

Studentinvolvering i FoU-virksomheten

Da Tord Øverland ble valgt som styreleder i april var det tydelig at studentinvolvering i forskning var en viktig sak for han. Da fortalte Øverland til Khrono at om han måtte velge en hovedsak, måtte det være studentaktiv forskning. Det er noe han fortsatt holder fast ved, og ønsker å arbeide mye med utover året.

- Vi kommer til å jobbe mye med studentinvolvering i forskning, sier Øverland.

Handlingsplanen i år er også preget av studentinvolvering i forskning over flere punkter. Årets Arbeidsutvalg ønsker å jobbe for at HiOA øker studentinvolveringen i FoU-arbeidet, og å jobbe for at formidling blir høyt prioritert i FoU-virksomheten på HiOA.

Tidligere saker videreføres

Veldig ofte går prosjektene til Studentparlamentet over lengre tid. Det betyr at det nye styret må arbeide videre med tidligere saker som fortsatt er like viktige. Å jobbe for at praksis får større plass i kvalitetssikringssystemet og at man sikrer gode tilbakemeldingsrutiner i kvalitetssikringssystemet, er derfor en viktig del av handlingsplanen i år som i fjor.

- Det er flere saker vi har tatt med oss videre i år. Blant annet er kvalitetssikringssystemet, prosessen for et nytt studentombud og strategisk campusutvikling prosjekter som går over tid, sier Øverland.

En viktig del av årets arbeid vil også bestå av å fremme HiOA som høgskole på ulike måter. Handlingsplanen består for eksempel av å sikre studentenes stemme i arbeidet med strategisk campusutvikling.

- Vi kommer til å jobbe mye med å kvalitetsstemple HiOA om dagen, naturlig nok. Samtidig vil vi arbeide videre med strategisk campusutvikling. Å jobbe med hvordan skolen skal se ut i framtiden er sentralt. Vi vil jobbe for å bli landets beste høgskole, utdyper Øverland.

Andre saker styret ønsker å fokusere på gjennom året er blant annet å styrke engasjementet hos studenter gjennom kampanjer, seminarer og arrangementer. De ønsker å være delaktig i utviklingen av nye regler for studier og eksamen ved HiOA, samt å jobbe for økt bruk av fleksible studie- og vurderingsformer. Samtidig vil de jobbe for at HiOA utarbeider etiske retningslinjer som tar høyde for norske og internasjonale lover, akademisk frihet, miljø og menneskerettigheter. Og ikke minst vil de jobbe for at HiOA skaper et tettere samarbeid med næringslivet.