Ropte ut på den internajonale studentdagen

Mandag 17. november ble den internasjonale studentdagen markert verden rundt. For mange studenter i Norge hadde dagen et spesielt fokus i år, nemlig kampen mot skolepengene.
Tirsdag, 18 november, 2014 - 13:20


På Universitetsplassen i Oslo hadde mange samlet seg for å sette fokus på mangfoldet internasjonale studenter gir til skolemiljøet i Norge, og for å protestere mot regjeringes forslag om skolepenger.

I forbindelse med statsbudsjettet har regjeringen fremmet et forslag om å innføre studieavgift for studenter utenfor EU/EØS og Sveits. Dette kan resultere i at den enkelte student må ut med 100.000 kr. Både KrF og Venstre stiller seg imot forslaget.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) begrunnet innføringen av skolepengene slik til Aftenposten i oktober:

– Er det rimelig at en amerikaner skal ha gratis, skattefinansiert utdanning i Norge, mens en nordmann i USA ikke får det? Vi mener også at dette åpner for mer systematisk og målrettet internasjonalisering. Ved at instutisjonene bærer en litt større del av utgiftene, må de tenke grundigere gjennom hvem og hvordan de vil rekruttere.

Imot skolepenger

En av talerne på Universitetsplassen var prorektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Frode Eika Sandnes.

– De internasjonale studentene på våre skoler er en vital ressurs som bidrar til mangfold. Jeg vil hevde at en utdannelse uten internasjonalisering er en ufullstendig utdannelse, sa Frode Eika Sandnes i sin tale den 17. november.

Han forteller til Journalen at det generelt sett er viktig å feire internasjonale studenter, men at det er spesielt viktig i år.

– I år er det spesielt viktig på grunn av forslaget om økt studieavgift for studenter utenfor EU/EØS og Sveits. Det er et forslag vi er i mot.

Går utover studentene

To av studentene på Universitetsplassen var Kim Kee Hyun og Nunzio Maugeri, president og visepresident for International Student Union (ISU) ved Høgskolen i Hønefoss.

– Vi mener at hver student burde ha den samme retten til å studere her i Norge, og vi lager denne kampanjen for å kjempe mot skolepengene, sier Maugeri, utvekslingsstudent fra Belgia.

– Jeg er fra Korea, som er utenfor EU, forteller Hyun.

– Siden dette er mitt siste semester i Norge, så har flere spurt meg hvorfor jeg bryr meg om skolepengene, og selvfølgelig bryr jeg meg! Det er viktig for fremtidige studenter som skal studere her, sier han.

Viktig med mangfold

Flere norske studenter hadde også møtt opp for å markere dagen, deriblandt Studentparlamentet ved HiOA.

– Det er veldig viktig å skape samarbeid mellom utenlandske og norske studenter, for da kan man utveksle kunnskap og styrke samholdet mellom forskjellige nasjoner. Man blir rikere på kultur og rikere på kunnskap. Samtidig kan man knytte kotakter, sier Tina Årikstad Sørensen, fra fakultetet for teknologi, kunst og design.

Einar Belck-Olsen legger til:

– International Student’s day er en dag som handler om internasjonale studenter. Det blir enda viktigere i år, fordi akkurat når vi står her, så sitter de på Stortinget og forhandler budsjett.

 

Les mer om International student’s day på Khrono.no

Les mer om skolepengedebatten på Aftenposten.no