Oppretter Facebook-grupper for å vise avsky

På Facebook har det den siste tiden vokst frem en rekke grupper som tar avstand fra voldtektsbølgen i Oslo.
Tirsdag, 1 november, 2011 - 15:08


Etter de 49 overfallsvoldtektene Oslo har opplevd i år, har det norske folk vist et enormt engasjement på Facebook. Et raskt søk på nettsiden kan avsløre at over 20 forskjellige Facebook-grupper viser sin avsky mot voldtektene.

Selv om alle gruppene bunner ut i et håp om å få bukt med voldtektene i Oslo, retter de seg mot en rekke ulike Facebook-brukere. Det finnes grupper som mener Garden skal patruljere Slottsparken for å forebygge voldtekt. Hundeeiere mot voldtekt har også en egen Facebookside. Det finnes også en gruppe som skal arrangere rebusløp gjennom Oslo, samtidig som de patruljerer gatene.

Mannlig motstand

På Facebook er det tydelig at det er viktig for menn å vise at de støtter kampen mot voldtektsbølgen. Blant de mange Facebook-gruppene, er en rekke laget av menn.

En av de mange gruppene er #Protect our ladies! OSLOVE! Kelechi Erik Eribe (24) er en av de elleve mennene som står bak gruppa med over 21.000 medlemmer.

- Vi vil bidra til å gjøre Oslo tryggere. Dette er et initiativ for å få alle jenter trygt hjem, forteller han.

Eribe mener jenter ikke skal trenge å være redde når de går hjem på kvelden.

- Jentene må få føle seg trygge, mener han.

Holdningsskapende

Gruppa, som ble opprettet etter de fem voldtektene som ble begått forrige helg, skal drive holdningsskapende arbeid.

- Vi prøver å opplyse folk om at vi støtter hverandre og at vi er der for hverandre, sier han.

24-åringen forteller at de med Facebook-gruppa prøver å oppfordre jenter til å ikke ta korteste vei hjem, hvis de føler seg ukomfortable med å gå der. De oppfordrer også til at jenter blir fulgt helt til døren når de skal hjem om kvelden.

- Eller så kan man ta taxi hjem sammen, opplyser han.

Tar avstand: Kelechi Erik Eribe har vist sin avstand mot voldtekt ved å opprette en gruppe på Facebook. Foto: Jonas Meek Strømman

Kjendiser engasjerer seg

Det er flere menn som har engasjert seg for å endre holdninger i befolkningen. To av disse er assisterende generelsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen og skuespiller Trond Espen Seim. De har, sammen med fire andre menn, opprettet Facebook-gruppen Bra menn for bra damer. Med denne gruppa ønsker de å “vekke vanlige menns engasjement for å sørge for at Oslo er en trygg by å ferdes i.”

I en kronikk i Aftenposten mandag denne uken, tar de sterk avstand fra voldtektene. Også disse mennene mener holdningsskapende arbeid er veien å gå.

“Det er vi som enkeltmennesker som til syvende og sist bestemmer hvordan samfunnet vi lever i skal se ut. Det er hvilke holdninger vi viser og står frem med som avgjør om vi skaper trygghet og toleranse”, skriver de i kronikken.

Håper på stort engasjement

Kelechi Erik Eribe fra #Protect our ladies! OSLOVE! vet ikke hvor stort engasjement blant de over 21.000 medlemmene i Facebook-gruppa er. Han håper imidlertid at det er stort, og han tror alle medlemmene har meldt seg inn av samme grunn.

- Alle er der fordi de vil få slutt på overfallsvoldtektene, slår han fast.

- Gå med kjente

Det er ikke bare grupper som oppfordrer til gode holdninger som har vokst frem på Facebook. Også grupper hvor det utvekles telefonnumre er opprettet. På den måten kan jenter som føler seg utrygge, ringe og få noen til å følge dem hjem. Dette stiller Eribe seg kritisk til.

- Personlig foretrekker jeg at man skal gå med kjente.

Dette synspunktet kommer også klart frem på Facebook-siden han har vært med å lage.

“For å klargjøre en del ting. INGEN fremmede skal følge ukjente jenter hjem”, har guttene skrevet.

Eribe legger til at om jenter går med ukjente menn hjem, kan det i verste fall skje flere voldtekter.

- Derfor oppfordrer vi til å ha venner å gå hjem med, presiserer han.

Emneord: