– Her er ikke fremmedfrykt et tema

Coca-Cola-fabrikken i Lørenskog tenker ikke på etnisitet når de ansetter folk. Det skaper et trygt mangfold, ifølge de ansatte.
Mandag, 27 januar, 2014 - 12:46


Coca-Cola-flaskene står fredet på rekke og rad i et glassbur i resepsjonen. Iført en grå arbeidsbukse, rød genser og gul refleksvest, viser Hannah Elise Nyvold fra Norge, Thomas Walman fra Sverige og Thomas Nouyen fra Vietnam stolt frem arbeidsplassen sin – brusfabrikken i Lørenskog. Her er det 40 forskjellige nasjoner.

Kompresjonspressa durer godt i bakgrunnen når de tre kollegene viser Journalens utsendte fabrikken fra fugleperspektiv – bak en glassvegg omtrent fem meter over bakkeplan. En sterk varme fra forbrenningsovnen merkes godt under den tykke dunjakken, som naturlig nok ikke hører hjemme i omtrent 25 grader celsius.

Den søte parfymen til resepsjonistdama er nå forsvunnet. Lukten av plastikk i fabrikken river i bihulene og gir en svak ettersmak av en brukt Extra-tyggis.

Fremmedfrykt et ikke-tema

En undersøkelse utført av Randers Workmonitor viser at én av fem nordmenn er skeptiske til et internasjonalt miljø på arbeidsplassen. Over 20.000 arbeidstakere i 32 land har deltatt i undersøkelsen, og den viser blant annet at svensker og dansker er mer åpne til innvandrere i arbeidssammenheng enn nordmenn.

Les også:Doktorgradsstipendiat, Kristian Heggebø, er overrasket over undersøkelsen og mener diskriminering i arbeidslivet må tas seriøist.

Hos Coca-Cola Enterprises AS har de et mål om å ansatte folk etter kunnskaper og ikke etnisitet. Bedriften har totalt 700 ansatte med folk fra omtrent 40 forskjellige nasjoner. For deres del blir undersøkelsen bakvendt.

Hannah Elise Nyvold, som kommer fra Norge, sier at hun overhode ikke kjenner seg igjen i undersøkelsen. Hun mener at en mangfoldig arbeidsplass bare er positivt.
Hannah Elise NyvoldHannah Elise Nyvold forteller til Journalen at hun trives veldig godt på arbeidsplassen sin og tenker ikke på at folk er fra forskjellige deler av verden. Foto: Eskil Wie- Jeg tror arbeidsmiljøet er mer sammensveiset fordi vi kommer fra forskjellige steder, sier Nyvold, som er helse- og sikkerhetsansvarlig.

Hun mener at hvis en bedrift bare hadde bestått av nordmenn, og det hadde vært få utenlandske, kunne det oppstått konflikter.

– Her er ikke fremmedfrykt et tema, sier hun.

– Hva gjør dere på arbeidsplassen for at alle skal trives?

– Bedriften har arrangerer forskjellige sammenkomster etter arbeidstid, slik at alle skal føle seg velkommen. Det er alt fra barbeque-party til muslimske høytidsdager, sier hun og smiler.

Mangfold skaper dynamikk

Per HynneAssisternende kommunikasjonsdirektør, Per Hynne, sier han ikke kjenner seg igjen i undersøkelsen som viser at en av fem nordmenn er skeptiske til utenlandske kolleger. Foto: Eskil WiePer Hynne, assisternende kommunikasjonsdirektør, forteller at bedriften jobber aktivt for å synliggjøre verdien av mangfold på arbeidsplassen.

– Tror du at en internasjonal arbeidsplass har mye å si for arbeidsmiljøet?

– Ja, det er klart. At vi er en internasjonal organisasjon gjør at vi har en hverdag der vi er jobber med kollegaer fra mange ulike nasjoner og dermed er vant til et stort mangfold. Det skaper en bra dynamikk og gjør at det er stor åpenhet for kollegaer med annen bakgrunn, sier han.

Ifølge Hynne har det ikke oppstått konflikter på grunn av religion på arbeidsplassen. Han mener det er på grunn av at arbeidsplassen er global og at de jobber tvers over landegrensene.

Han mener at undersøkelsen viser at Norge som nasjon fortsatt har et stykke igjen til vi har fått til god integrering, men at dette vil forandre seg over tid.

– Kjenner meg ikke igjen i undersøkelsen

Coca-Cola- Her går det mye i «cockes». Vi kan drikke så mye vi vil, men det er ikke så sunt da, sier Thomas Nouyen(t.h) fra Vietnam. Her i fabrikken sammen med kollegene Hannah Elise Nyvold og Thomas Walman. Foto: Eskil Wie– Jeg «svorsker» mye etter at jeg flyttet til Norge. Jeg snakket med en kompis fra Sverige på telefon i går. Han sa: «Sier du ‘morsomt’»? Det heter ‘skojigt’», sier Thomas Walman og ler.

Latteren sitter løst i rommet. Det er et tydelig godt arbeidsmiljø i staben. Walman kommer fra Sverige og ble ansatt i Coca-Cola i mai i fjor. Han sier han har blitt tatt godt imot og mener det er fordi det er veldig vanlig at svensker drar til Norge for å jobbe.
 Jeg har tidligere jobbet i England og følte jeg ble tatt imot der også, så jeg kjenner meg ikke igjen i undersøkelsen, sier han.

Thomas Nouyen kommer opprinnelig fra Vietnam og forteller, i motsetning til Walman fra Sverige, at han ikke alltid har blitt tatt godt i mot for hvem han er, og sier at han ikke er overrasket over undersøkelsen. Han har vært i Norge siden 1982 og forteller at i løpet av de 32 årene har mangfoldet steget og gått i en positiv retning.  

Tror du det er på grunn av at du kommer fra en annen verdensdel at du ikke har blitt tatt like godt imot?

– Det kan godt hende, men jeg føler at det har endret seg til en positiv retning med årene, og det er bra, sier Nouyen.

Kollegene står med handa i bukselomma og beina godt plantet på det svarte gulvet. De diskuterer brustypene de liker best. Diskusjonen foregår høylytt, som et forsøk på å overdøve kompresjonspressa som durer i bakgrunnen. Det er god stemning under det åtte meter høye taket. Her har de stor takhøyde for det meste.

Emneord: