Nekter straffskyld

Ubaydullah Hussain møter i dag i retten, tiltalt for alvorlige trusler mot jøder og homofile.
Mandag, 27 januar, 2014 - 11:31


I dag møter den radikale islamisten Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett, tiltalt for trusler mot to journalister og en forsker samt diskriminerende og hatefulle ytringer mot jøder og homofile.

Omstridt

De i alt fire truslene han er tiltalt for, skjedde alle i oktober 2012. Blant annet var en av dem rettet mot Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud etter hennes artikkel om islamister som tok jegerprøven for å kunne skaffe seg våpen. I en mail til Johnsrud skal han ifølge tiltalen ha skrevet følgende:

«Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget bruk».

Hussain fikk også oppmerksomhet i media da han for et år siden uttrykte sin støtte til terrorangrepet mot det Statoil-eide gassanlegget i Algerie.

Ikke tidligere dømt

28-åringen fra Oslo var tidligere talsmann for de radikale muslimene i den norske islamistgruppa Profeten Ummah, men trakk seg i forrige uke fordi han føler å ha blitt utsatt for en heksejakt av norske mynigheter og media.

Hussain er ikke tidligere straffedømt i Norge, og i Oslo tingrett nektet han straffskyld på alle tiltalepunktene da de ble lest opp for han i dag. Dersom han blir dømt skyldig, er strafferammen på seks års fengsel.

– Et spørsmål om ytringsfrihetens grenser

– Saken dreier seg i stor grad om ytringsfrihetens grenser, om hva som er ulovlige trusler og rasisme, og hva som er lovlige meningsytringer, mener Hussains forsvarer John Christian Elden ifølge nettavisen.

Aktor i saken, statsadvokat Carl Fredrik Fari, er enig med Elden om at temaet i dagens rettssak kommer til å omhandle ytringsfrihetens grenser.

– Det blir det sentrale spørsmålet i saken. Tiltalen flagger jo klart hva som er aktors mening i saken, sier Fari til NTB.

Hussain skal i dagens rettsak avgi sin forklaring. Hans forsvarer Elden opplyser til VG i dag at klienten møter godt forberedt til rettsmøtet.

– Han gleder seg til å få forklare seg, sier Elden.

 

 

Emneord: