Faller for god fisk

Skrei eller sei? I Mathallen får barna hjelp fra Kulinarisk Akademi til å tilberede den fisken de selv vil ha.
Onsdag, 19 februar, 2014 - 07:46


Kokker fra Kulinarisk Akademi tilbyr flere dager i vinterferien gratis matlaginskurs for barn i Mathallen i Oslo. Prosjektet er et samarbeid med godfisk.no og skal gi barn muligheten til å eksperimentere med ulike typer fisk og tilbehør, og lager sine egne fiskeretter. Målet er å vise barn og ungdom at fisk kan være en spennende og velsmakende del av ukemenyen.

Havets skattekiste

Midt på torget inne i mathallens hektiske omgivelser er det satt opp fire matlagingsstasjoner lik de man ser på fjernsynsprogrammet Master Chef. I midten står barna samlet i spenning rundt kursleder “Kokken Espen”, som forklarte hvordan de lager matretten Havets Skattekiste.

– Først tar vi frem aluminiumsfolie, og av den lager vi en skattekiste. Det er ikke noe gull i denne skattekisten, men vi fyller den med litt smør og de ingrediensene vi har lyst på, forklarer VM og OL-vinnende kokk Espen Vesterdal Larsen.

Med dette utgangspunktet fikk barna utdelt hver sin kokkelue og hvert sitt forkle, og gikk i gang med å velge helt fritt hva de ønsket av grønnsaker, fisketyper og saus til å lage hver sin personlige matrett.

– Vi erfarer at barna ofte får et bedre forhold til fisk når de får laget maten på sine egne premisser. De liker tydelige smaker, og spiser som regel det meste, så lenge de får velge selv, og foreldrene har en positiv innstilling, fortalte Espen, som selv har erfaring fra sine to barn hjemme.

Den beste maten lager man selv

Å få barn til å spise fisk og grønnsaker har alltid vært til hodebry for foreldre som vil at barna skal ha et sunnere kosthold. Men Aksel (9) har vokst opp i en familie som er lidenskapelig opptatt av mat.

– Liker du Grandiosa, Aksel? Spør “bonusmamma” Astrid Uggerud.

– Nei, svarer Aksel kontant, jeg liker hjemmelaget mat.

Astrid kom over kurset ved en tur innom Mathallen.

– Jeg er litt matnerd, men selv om Aksel også liker å lage mat,  har han  ikke alltid vært så glad i fisk, så jeg syns dette var et kjempefint initiativ, forklarer hun.

Aksel er uenig i at han ikke liker fisk, og lister opp sushi som en av sine absolutte favorittretter. I dag skulle han gjerne laget steinbit, men han nøyde seg med torsk og laks.

– Jeg lagde en skattekiste med torsk og laks, med litt smør, paprika og Chilisaus. Favorittfisken min er nok steinbit, men det var veldig godt dette også. Det er gøy å lage mat, forteller Aksel, mens han sluker i seg skattekisten sin.

Samarbeider med å lære barna om fisk

Kurset, som er gratis for deltagerne, finansieres av statens opplysningskontor for fisk, sjømatrådet. De har utviklet dette konseptet for å lære barn at fisk er både spennende og godt.

– Ofte er det en voksen som serverer barna en eller annen mystisk fiskerett. Får barna delta selv, forsvinner fremmedelementet, og barna er mye mer positivt innstilt til å spise det, forteller markedssjef for sjømatrådet, Lisbeth Bjørvig Hansen.

Det er Kulinarisk Akademi selv som har tatt kontakt med God Fisk for å kunne drive dette prosjektet i Oslo i vinterferien. De to organisasjonene samarbeider tett.

– Vi samarbeider mye med sjømatrådet, og reiser verden rundt for å promotere norsk fisk. For eksempel holder vi også på med en kampanje for å promotere norsk skrei, forklarer Espen Vesterdal Larsen.

Mesterkokken forklarer videre at han er veldig enig med sjømatrådet i at barna må aktiviseres i kjøkkenet.

– Vi holder jo også mye kurs for voksne her i Mathallen, men jeg syns det er veldig spennende å jobbe med fremtidens kokketalenter, vi voksne bør la barna være en større del av matlagingen, avslutter Vesterdal Larsen.

 

 

Emneord: