Frykter å bli drept for familiens ære

Etter fem år som flyktninger i Norge risikerer en kvinne og hennes to barn å bli returnert til Jordan. Nå går hun til søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) i håp om å ikke bli sendt tilbake til hjemlandet, hvor mulig æresdrap venter.
Tirsdag, 18 februar, 2014 - 16:02


I 2009 betalte et par fra De forente arabiske emirater 5000 euro – rundt 45.000 kroner, for å bli smuglet til Norge. Mannen og kvinnen traff hverandre på jobb, og ble forelsket. Dette viste seg å være umulig å akseptere for kvinnens konservative familie, som allerede hadde lovet bort datteren til en fetter. For å unngå tvangsekteskapet flyktet paret til Norge for å kunne være sammen.

Etter noen år sammen i Norge, ble mannen kastet ut av Norge i juli i fjor. Tilbake sitter kvinnen alene med to barn på Skedsmo asylmottak. Nå har hun valgt å gå til saksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) etter avslag på sin søknad om asyl.

Religiøst ekteskap

Helt siden hun kom til Norge, har kvinnen vært redd for å bli sendt tilbake til hjemlandet Jordan.

På spørsmål fra sin advokat Olga Halvorsen, svarte kvinnen på hva hun tror venter henne og barna i Jordan. Hun frykter for sitt liv og hevder at hun vil bli drept for å gjenopprette familiens ære.

– Jeg kommer til å bli torturert og drept. Det samme vil skje med ungene mine fordi de er født utenfor ekteskap, sier kvinnen.

Så gråter hun stille.

14. februar 2009 ble paret gift etter islamsk religiøs skikk og lov – et ekteskap som riktig nok ikke regnes som juridisk bindende etter norsk lov. Ekteskapet ble inngått uten samtykke fra kvinnens familie. I Jordan blir dette sett på som såpass krenkende for en familie at det er risiko for æresdrap.

Ikke nok holdepunkter

Kvinnens forklaring i både asylintervjuet og i retten er ikke nok for UNE, som hevder at det ikke er noen holdepunkter for at kvinnen vil bli æresdrept om hun returneres.

 rettsak1.jpg

– Det er ikke nok med en  fjern mulighet for umenneskelig behandling for å få asyl, sier UNEs advokat Karen Mellingen i retten.

Til Journalen sier hun at det er vanskelig å svare på hva som ligger til grunn for avslaget på asyl.

– Det er flere vedtak som ligger til grunn, men det viktigste er at vi ikke har tilstrekkelig bevis.

 

Reduksjon av straff

På den første dagen i rettssaken leste advokat Halvorsen opp fra ulike internasjonale rapporter som omhandler æresdrap. I rapportene står det blant annet at æresdrap riktig nok er en kriminell handling i Midtøsten, men at straffereduksjon opp til seks måneder er mulig dersom offerets familie ønsker det.

Line Khateeb, rådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) bekrefter dette:

– Det er redusert straff i Jordan for drap utført i affekt eller knyttet til æresdrap, sier Khateeb.

Hun henviser til paragraf 340 i den jordanske straffeloven hvor det står: “Den som oppdager sin kone eller en av hans kvinnlige slektninger begå ekteskapsbrudd med en annen, og han dreper, sårer eller skader én eller dem begge, er fritatt fra noen straff”. Videre står det at “han som oppdager sin kone, eller en av sine kvinnelige aner eller etterkommere eller søstre, ulovlig i seng med en annen og han dreper, sårer eller skader én eller dem begge drar nytte av reduksjon av straffen.”

25–50 æresdrept hvert år

FN (UNFPA) anslår at det globale tallet på æresdrap kan være så høyt som 5000 i året, og at mellom 25 og 50 kvinner i Jordan hvert år er ofre for æresdrap. Dessuten regner FN med at det er store mørketall.

Rettssaken som startet mandag ble avsluttet i dag. Dom faller om to-tre uker.

Emneord: