Politiet hadde ikke etterforsket nok

Påtalemyndighetene måtte ta et skritt tilbake under en rettssak i Oslo tingrett tirsdag denne uken. På grunn av mangelfull politietterforskning ble saken besluttet utsatt.
Tirsdag, 18 februar, 2014 - 15:40


Tirsdag møtte en tretti år gammel mann opp som tiltalt i en straffesak i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for bedrageri av over 600 000 kroner fra NAV og erkjenner ikke straffskyld. I løpet av dagen skulle saken få sitt utfall. Slik ble det ikke. Etter nærmere tre timer ble saken besluttet utsatt av dommerne, på grunn av manglende etterforskning fra påtalemyndighetene. Dommeren mente at tiltaltes økonomi og tidligere arbeidsforhold var gransket for dårlig.

Nora HellénOslomannens forsvarer mener det er uheldig at saken utsettes. Foto: Pressefoto/Hestenes og Dramer & COForsvarer Nora Hallén forteller at hun aldri tidligere har opplevd en slik situasjon.

- Det er første gang jeg har vært i en sak hvor den har blitt utsatt med marsjordre til politiet om at de må etterforske bedre, sier Hallén.

Hun synes påtalemyndighetene har gjort en for dårlig jobb.

- Jeg mener det har blitt gjort lite fra politiets side siden de fikk anmeldelsen fra NAV i juli 2012. Det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden, men det kan noen ganger fremstå som de mener det er tiltalte som skal bevise sin uskyld, sier Hallén.

Hun mener det er uheldig for saken at den nå utsettes.

- Det blir vanskeligere å få tak i opplysninger ettersom tiden går, og saken er allerede ganske gammel. Dessuten blir det vanskeligere for vitner å huske ting, sier hun.

Påkjenning å være tiltalt i straffesak

Hallén tror også det er lite gunstig for sin klient at saken enda ikke får en avslutning.

- At saken utsettes fører til at det for min klient tar enda lenger tid å bli ferdig med saken, og det er klart det er en påkjenning å være tiltalt i en straffesak, sier Hallén.

Likevel presiserer hun at klienten er interessert i en grundig nok etterforskning før saken kommer for retten.

- Det er våkent av en dommer å beslutte dette, men min klient ønsket selvsagt at politiet hadde etterforsket saken grundig allerede i 2012. Da ville det ikke vært nødvendig med en utsettelse, sier Hallén.

Ikke et utbredt problem

Utsettelse av påbegynte straffesaker er ikke vanlig, i følge informasjonsansvarlig ved Oslo tingrett, Irene Ramm.

- Vi har ikke tall på hvor ofte dette hender, men oppfatter ikke at det er et stort problem, sier Ramm.

Irene RammIrene Ramm, informasjonsansvarlig ved Oslo tingrett. Foto: Åste Ruud/DomstoladministrasjonenHun kan ikke uttale seg om konsekvensene for verken tiltalte eller vitner når saker utsettes, på grunn av den store variasjonen av deltakere i saker.

Det er ingen som kan si hvor lang tid det vil ta før Oslomannens sak eventuelt kommer for retten igjen. Aktor må nå sende saken tilbake til Politiet og deres etterforskere igjen, og vente på en ferdig etterforskning. Forsvarsadvokat Hallén håper på en rask avslutning, men er redd det vil ta tid.

- Domstolene er generelt presset for tid, så det er bare å håpe at den eventuelt kommer opp igjen før sommeren. På bakgrunn av den dokumentasjonen som vi la frem i retten i dag, samt eventuelle nye opplysninger, må påtaleansvarlig jurist foreta en ny vurdering av om saken overhodet bør fremmes for retten, sier hun.

Emneord: