Satte fokus på språk og identitet

Fredag var den internasjonale Morsmålsdagen. 180 ulike arrangementer markerte dagen rundt om i landet.
Torsdag, 20 februar, 2014 - 13:21


Morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt markert hvert år over hele verden. Målet med markeringen er å fremme språklig mangfold og flerspråklig undervisning. Den skal øke forståelsen, toleransen og dialogen rundt kulturelle tradisjoner. I Norge ble 180 arrangementer gjennomført som endel av feiringen.

 

Feiring for mangfold

Fire organisasjoner står bak prosjektet i Norge: Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO), Det flerspråklige bibliotek (DFB), Leser søker bok (LSB) og MultiLing Senter for flerspråklighet.

Eva Rekve var arrangør for feiringen av Morsmålsdagen på Litteraturhuset i Oslo.

- Vi har store forventninger, uttalte Rekve til Journalen, før arrangementet fredag. Hun forteller at det vil være høytlesninger, debatter, foredrag og forestillinger rundt i hele landet.

 

FrP-formann mener mangel på norskkunnskaper er omsorgssvikt

Tidligere denne uka foreslo Carl I. Hagen til TV2 at innvandrerforeldre bør kunne miste omsorgsretten om de ikke lærer barna sine norsk før skolestart.

- Dersom foreldre ikke sørger for at barnet kan norsk godt nok mener jeg det er omsorgssvikt, sier FrP-formannen til TV2.

Hagen foreslår konkrete forslag for å gi barna tilstrekkelige norskkunnskaper. Noen av forslagene er at foreldrene skal tillate barna å gå i barnebursdager, forbud mot Barne-tv fra hjemlandet og tvungen barnehage ved dårlig norsk.

 

Dansk-palestinsk dikter til Litteraturhuset

Morsmålsdagen setter derimot mangfoldet i fokus. Ifølge UNESCO står halvparten av verdens 6700 språk i fare for å forsvinne innen de neste 100 årene.

På Litteraturhuset arrangeres det foredrag, kunstneriske innslag og panelsamtaler om morsmål.

- Vi skal sette fokus på mangfold i språk og identitet, sier Eva Rekve.

En av gjestene til Litteraturhuset er den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan. Hassan vant Politikens Litteraturpris i januar for sin diktsamling “Yahya Hassan”.

 

Les om Litteraturhusets program her

Emneord: