Frp lover å redde lokale bibliotek

Frp kommer til å utnytte sin vippeposisjon når de sikrer flertall mot nedleggelse av bibliotekene på Nordtvet og Bjerke. Dermed lider byrådet nederlag.
Tirsdag, 28 oktober, 2014 - 14:42


I dag, onsdag, møtes kulturkomiteen i bystyret. De skal behandle bibliotekmeldingen som ble lagt fram av byrådet i mars.

I den heter det blant annet at byrådet vil legge ned filialene på Bjerke og Nordtvet, mens filialene på Smestad og Rommen skal gjøres om til rene skolebibliotek.

Fremskrittspartiet befinner seg på en vippeposisjon i bystyret. Dermed kan de støtte det borgerlige byrådets ønske om å legge ned de lokale filialene, eller så kan de støtte venstresiden og dermed sikre flertall mot nedleggelse.

– Vi kommer ikke til å stemme for å nedlegge noen filialer. Det er vi klare og tydelige på, sier leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen.

– Dumt forslag

Sammen med Arbeiderpartiet, Rødt, De Grønne og SV blir det flertall. Frp og De Grønne har imidlertid ingen representanter i kulturkomiteen, så saken vil ikke bli formelt avgjort før den kommer opp i bystyret onsdag 12. november.

– Selvfølgelig går vi i mot kutt og nedleggelse av bibliotekfilialer. Jeg kan knapt se for meg at det finnes noen dummere sektor å kutte i. Bibliotekene er godt besøkt av personer fra alle samfunnslag, sier Rødt-leder og bystyrepolitiker Bjørnar Moxnes.

Byrådet vil legge ned filialene fordi de mener at utlåns- og besøkstallene er for lave. På Nordtvet er utlånstallene på 35.000 pr. år, mens besøkstallene er på 45.000.

Byrådet vil at begge tallene skal overstige 50.000, ifølge bibliotekmeldingen.

Vil ha nærhet

De Grønnes gruppeleder i bystyret, Harald Nissen, sier at de ikke kommer til å støtte nedleggelse.

– Vi er skeptisk til byrådets forslag. Det er viktig å huske på at Oslos bydeler er på størrelse med mellomstore norske byer. Da er viktig å beholde bibliotekene i nærmiljøene. Det er underlig å snakke om nedleggelser, sier Nissen.

Arbeiderpartiets Victoria Marie Evensen bekrefter at de vil gå i mot nedleggelse.

– Vi mener at det bør være et bibliotek i hver bydel. Det må være korte avstader fordi bibliotekene spiller en viktig rolle i nærmiljøet. Filialene er viktig for både på kunnskap og integrering, sier hun.

Høyre:– Vil satse

Kate Nielsen (H) sitter i kulturkomiteen. Hun forteller at det borgerlige byrådet, som består av Høyre, Venstre og KrF, heller vil bygge et nytt bibliotek på Økern.

De vil også at bydelen og frivillige aktører skal drive Nordtvet bibliotek videre.

– Det er fordi vi ikke mener det egner seg som et nytt og moderne bibliotek.

– Hva tenker du om at Frp ikke vil støtte dere?

– Det er viktig å huske på at vi satser stort på bibliotekene. Vi ønsker nye filialer på Økern og Tøyen, i tillegg til nytt hovedbibliotek i Bjørvika. Jeg tror at alle er enig om at vi skal prioritere bibliotekene, sier Nielsen.

Skuffet og glad

Leder i Nordtvet biblioteks venner, Kari Bjørklund, har lenge kjempet for å beholde filialen. Hun er glad for at kampen er vunnet.

– Vi er glad for all støtten vi har fått. Det er gledelig at flertallet i bystyret ser verdien av å beholde lokale filialer, sier hun.

Sammen med venneforeningen har også lokalpolitikerne i bydelsutvalget gått i bresjen for å berge biblioteket. Det samme har skjedd i forbindelse med Bjerke bibliotek.

– Det som derimot er skuffende, er at Høyre ikke snudde i saken, kommenterer Bjørklund.

Byrådet har foreslått at frivillige kan drive biblioteket på frivillig basis.

– Det er bare tøv. Vi som venneforening er der for å støtte biblioteket - ikke for å drive det. Det har vi verken tid eller ressursser til, sier hun. 

Emneord: