Lar hjemløse velge sine egne klær

For første gang skal Street Store arrangeres i Norge. Tirsdag samlet iniativtakerne inn donerte klær.
Onsdag, 29 oktober, 2014 - 12:27


The Street Store går ut på at frivillige samler inn klær og deler dem ut til hjemløse på gaten. Det settes opp som en vanlig butikk, og de trengende kan selv plukke ut hvilke klær de ønsker å få med seg.

Nå arrangeres det for første gang i Norge, og iniativtakerne er venninnene Siri Gusland, Andrea Almås og Martine Tanum.

Gusland forteller at det hele startet hjemme i kollektivet deres i slutten av august.

– Andrea viste oss filmen som var laget av de første som arrangerte Street Store i Sør-Afrika, og vi ble alle like rørt av den. Da tenkte vi at det hadde vært kult om vi kunne gjennomført det i Norge, forklarer Gusland.

– Spesielt siden det aldri har vært arrangert i Norge før, skyter Tanum inn.

Konseptet The Street Store ble lansert i Sør-Afrika i januar i år, og det ble laget en promovideo etter det første arrangementet.

Siden har konseptet blitt arrangert flere steder i verden, blant annet i Belgia, Canada og Mexico.

Kirkens Bymisjon i ryggen

Og det ble ikke bare med tanken for jentene. De la ut en facebookstatus for å se om noen ville være med, og sju frivillige meldte seg.

Et av kravene fra Street Store er at de frivillilige må ha med seg en større organisasjon i ryggen, og dermed tok Gusland kontakt med Kirkens Bymisjon.

– Vi har ikke kapasitet til å ta hele prosjektet selv, så da vi fikk henvendelsen tenkte vi at dette var noe vi ville være med på. Det er rett og slett kjempebra, sier Hilde Kirkebøen fra Kirkens Bymisjon.

Det er de som har ordnet med utstyr og tillatelse til å dele ut klærne utenfor Domkirken. Kirkens Bymisjon eier lokalene der folk kan levere klær. De har også informert sitt nettverk om utdelingen.

– Jeg blir så rørt

De tre initiativtakerne tok imot alle som ville donere klær under tirsdagens klesinnsamling.

Johanna Engen er en av mange som møtte opp for å gi bort klær. Hun hadde med seg en full trillekoffert og en pose med klær. Hun synes iniativet til Street Store er så bra at hun nesten tar til tårene, og hun er klar på hvorfor hun ønsker å bidra.

– Jeg vet hva det vil si å være fattig og å ikke ha råd til ting. Jeg skjønner situasjonen til alle som trenger dette, og hvis jeg kan bidra til at de får det en millimeter bedre, så gjør jeg det. Det er stor fattigdom også i Norge, sier hun.

DonasjonerJohanna Engen (t.h.) viser frem en jakke hun ønsker å donere til Street Store. Foto: Erlend Dalhaug Daae.Engen er også styreleder i organisasjonen Velferdsalliansen, og hun er veldig glad for at noen har tatt iniativet til å arrangere Street Store.

Spente på utdelingen

De tre iniativtakerne gleder seg til å dele ut klær til hjemløse.

– Vi er veldige spente. Vi aner jo ikke hvor mange som kommer, og det kan jo komme alt fra 50 til 2000 mennesker, så det er jo litt risikabelt, sier Andrea Almås.

Utdelingen skjer i et telt utenfor Oslo Domkirke. Jentene har fått tak i noen som skal fungere som sikkerhetsvakter og håper de skal få til en ryddig utdeling.

– Vi skal ha køsystem og klare regler. For eksempel får man bare lov til ha med seg maks fem plagg hver. Det kan jo fort bli kaos, men jeg tror vi skal klare å takle det, sier Almås.

Emneord: