Nulltoleranse kan hindre oppblomstring av nye gatekunstnere

I Stockholm er nulltoleransen for graffiti opphevet, men ikke i Oslo
Onsdag, 29 oktober, 2014 - 13:38


Tone Emblemsvåg jobber som kunstner og designer. Hun forteller at hun kun driver med graffiti når hun har lovlige vegger å male på. Hun forteller at forbudet fra Oslo kommune påvirker henne lite, men tror det kan være med på å hindre oppblomstringen av nye kunstnere.

– Jeg tror det er mange som ikke tør å utforske det å male på vegger før de har fått tillatelse.

Selv fikk hun i tidlig skolealder muligheten til å utfordre seg kunstnerisk. Hun forteller at det ikke er alle som er like heldige og får denne muligheten. Hun tror forbudet påvirke til at folk starter med tagging i stedet for, som et behov for oppmerksomhet.

– De som tyr til tagging på offentlige og private bygg for eksempel, har ofte ikke lært seg å respektere flatene man ikke bør tagge på. 

Trenger flere lovlige vegger

Emblemsvåg forteller at det foreligger en stor diskusjon om graffiti og tagging bør være lovlig eller ikke. I Stockholm har de opphevet nulltoleransen for graffiti.

I Oslo er det fremdeles nulltoleranse. Hun synes det er dumt at det er innført en ordning som begrenser områdene kunstnerne kan utfolde seg på, og mener det burde være flere lovlige vegger. Da kunne flere blitt gode.

Hun forteller at hun selv kan bli arrestert av politiet om hun driver med gatekunst på en vegg,  uavhengig av om hun har fått tillatelse eller ikke.  

– Hvis jeg maler et veggmaleri nede ved for eksempel Blå, så kan politiet komme å arrestere meg, selv om jeg har fått lov av gårdseieren.

Hun synes reglementet slik det fremstår i dag er unødvendig strengt.

Stor forskjell

Emblemsvåg presiserer at det er viktig å skille mellom tagging og graffiti. Hun forteller at tagging er en måte å hevde og markere seg på, på flest mulige steder på kortest tid.

Tagging blir som en slags signatur personer skriver på steder. Det blir ofte gjort for å markere seg på flest mulig områder. Graffitien er ofte mer planlagt.

– Tagging handler om å markere seg, skrive navnet flest mulig ganger, uten å tenke på om folk synes det kan være estetisk fint.

En gjennomarbeidet graffitti-piece er en kunstform som det ligger mye tid og planlegging bak.

Hun forteller at de som maler graffiti lager skisser, designer egne bokstaver i detalj, og velger ut farger i timesvis. Det ligger mange visuelle tanker bak.

Emneord: