Oransje skjerf sprer varme i Oslo

Tirsdag morgen var hele Oslo dekket av oransje, hjemmestrikkede skjerf. De markerer starten på Kirkens Bymisjon sin julekampanje og et varmere samfunn.
Tirsdag, 28 oktober, 2014 - 14:28


1600 oransje skjerf ble i går hengt opp i lyktestolper, statuer, trestammer og lignende rundt om i hele Norge. I Oslo henger ca. 500 av disse. Både tigeren utenfor Østbanehallen og statuene utenfor Nationaltheateret sto etter morgentimene ikledd strikkede skjerf i en av høstens store farger, oransje. Oransje for Kirkens Bymisjon, for varme og for fellesskap. Hovedbudskapet på kampanjen er: “Gled en som gruer seg til jul”.

BymisjonenjulDeler ut klementiner og informasjon. F.v: Olav Grimdalen Jr., Hansine Finvik, Per Frogner og Hans Jacob Torkildsen. Foto: Eva NordalTo av beboerne fra TV-serien Tangerudbakken var i går med på å åpne kampanjen på Oslo S, ved å dele ut klementiner og brosjyrer. Til Osloby.no sier en av de to, Olav Grindalen Jr., at det er gledelig å se smilet til de som tar imot klementinen og lappen med informasjonen.

 

 

 

 

Vil bryte isolasjon

Informasjonssjef i Kirkens Bymisjon Per Frogner forteller at kampanjen i utgangspunktet er en innsamlingsaksjon. Pengene skal gå til å servere varme, næringsrike måltider og skape fellesskap i hele 15 norske byer.

– Et stort mål med denne kampanjen er å bryte isolasjon. Vi gjør mye forskjellig i Kirkens Bymisjon, men akkurat denne kampanjen peker seg mest mot det gatenære miljøet. Skjerfene blir veldig synlige og det er et godt symbol på et varmere samfunn. Per Frogner.Per Frogner er informasjonssjef i Kirkens Bymisjon. Foto: kirkensbymisjon.no

Engasjementet vokser

Frogner forteller at kampanjen i utgangspunktet er en innsamlingsaksjon. I fjor samlet de inn penger til over 100 000 måltider via en SMS kampanje. De håper på å nå de samme summene i år, og forhåpentligvis også enda høyere.

– Opplegget og fokuset rundt kampanjen er det samme, men engasjementet rundt kampanjen vokser. Det sprer seg fra by til by, og næringslivet er med mye sterkere enn tidligere. Blant annet har de strikket masse skjerf for oss, ikke nødvendigvis fordi de er så glade i å strikke, men for å støtte vanskeligstilte mennesker, sier han.

En tid mange opplever som vanskelig

Julaften er for de aller fleste forbundet med god mat, julegaver, julefilmer, familiehygge, pepperkaker og mye, mye mer. Dessverre er ikke dette ord alle forbinder med julen, og mange gruer seg til den store høytiden.

– Julen er blitt en fellesskapsfest. Det er da vi skal vise at vi hører til med noen, og når denne høytiden kommer opplever mange at de ikke gjør det. Noen er psykisk syke, andre har brutt med familien sin og lignende. Det ligger mye smerte i det at man ikke har noen å være sammen med, og mange gruer seg til alt det de skal se rundt seg i denne tiden, forteller han.

Savner og feire normal jul

En av de som befinner seg mye ute langs Oslos gater er Jonny Hammer. Han har vært i Oslo i to år og syntes det er flaut å sitte på gaten. Han er ikke så glad i jula fordi det er mye stress, men han gleder seg til “Juleboka”, =Oslo sin juleutgave, kommer ut. Han har ingen kontakt med familien sin, og ifjor feiret han “alternativ jul” som er en julefeiring åpen for alle.

– Det varer i tre dager og er en veldig fin tilstelning. Jeg har ikke feiret normal jul på 20 år, og det savner jeg veldig. Jeg gleder meg ikke noe spesielt til julen.

Jul for alle

Kirkens Bymisjon har to arrangementer på julaften. Det ene er i domkirken og er åpent for alle, også de som er ruset. Det andre er på bymisjonssenteret i Tøyen kirke. Dette arrangementet krever påmelding og er rusfritt.

 

Emneord: