Juni Rasmussen (17) og Henrik Stenstadvold (17) trener på Røa Kampsport.

Harde slag mot sosiale lag

Mengden ungdomsvold i Oslo har økt drastisk, fritidsaktiviteter som kampsport kan være forebyggende.
Torsdag, 2 november, 2023 - 14:08

Antallet anmeldelser om vold blant barn har økt med 70 prosent i Oslo siden i fjor. Inga Bejer Engh skriver i sin kronikk i NRK at “Den offentlige debatten vekker til live gamle forestillinger om at ris og represalier er løsningen”.  Hun mener løsningen til vold blant unge ikke er ris, men forebyggende tiltak som fritidsaktiviteter.

John Lundeberg (65) har drevet Røa Kampsport i cirka 15 år. Han ser på kampsport som en måte å motvirke ungdomsvold på.

– Vi har fått alle mulige elever inn her som har vært ute på skråplanene. Mange av dem har jo rettet seg til når de kommer hit og lærer seg å forholde seg til grupper på en helt annen måte. Det nytter ikke å fare frem som en røver, det bare forplanter seg i resten av livet. Så jeg tenker det er veldig, veldig bra.


John Lundberg (65), eier av Røa Kampsport. Foto: Jonas Sandboe

Under trening av kamsport som Jiu-Jitsu og Taekwondo er det vanlig å trene i drakt, eller “gi” som det blir tradisjonelt kalt.

– Du blir lik alle andre. Den ene tingen som skiller deg er beltegradene. De sier noe om hvor lenge du har holdt på, ikke nødvendigvis hvor god du er. De fleste som kommer, føler seg utenfor når de trener uten drakt. Så det blir helt naturlig at du vil kjøpe drakt og belte, sier Lundberg.


Medaljer. Foto: Jonas Sandboe

Lundberg vil anbfale kampsport til alle som vurderer det.

– Vi får mange voksne hit som har tenkt på det hele livet, men aldri fått ut fingeren. Når du først kommer hit og er på en time, så er du fanget. Du skjønner at dette her er bra for deg. Du får beveget deg, du får trent, og du blir på en måte avkledd av alt mulig tull, sier Lundberg.

Emneord: