Det er ikke bare mennesker og hunder som ferdes i marka. Foto: Caroline Larød

Går mot Oslos første nasjonalpark

En nasjonalpark i Østmarka er nærmere enn noen gang, dette skaper uenigheter mellom Skiforeningen og markaforeningen Østmarkas Venner.
Søndag, 5 november, 2023 - 22:19

Øsmarkas Venner (ØV) forelso allerede i 2012 en nasjonalpark i Østmarka. Siden den tid har de jobbet iherdig mot målet som nå er nærmere enn noen gang. 

– Nasjonalpark gir et varig vern av skogen og de andre økosystemene i området og beskytter de mot flatehogst, bygging av skogsbilveier, høyspentledninger og mange andre inngrep. Det er svært viktig for alle dyre og planteartene som lever i skogen og på myrene. Mange av disse er sjeldne og trua. Intakt natur er også viktig for naturopplevelsen for oss menneskene, sier leder i ØV Helga Gunnarsdóttir.


Leder i Østmarkas Venner, Helga Gunnarsdóttir. Foto: Steinar Saghaug

– Like rundt hjørnet

Etter over 11-års arbeid var saken, i januar 2023, oppe for høring. Den ble deretter sendt videre til Klima- og miljødepartementet og ligger nå i politikernes hender. 

Gunnarsdóttir uttrykker en viss skuffelse over at nasjonalparken ikke enda er vedtatt, men er likevel positiv.

– Det siste vi har hørt er at statssekretær Kjersti Bjørnstad, i oktober, sa at et vedtak var like rundt hjørnet. Så venter vi i spenning på selve vernevedtaket i regjeringen og før det kommer vet vi egentlig ikke hva omfanget av vernet blir eller hvilke regeler som vil gjelde.


​Kristine Grønlund, fagansvarlig for markiapolitikk i Skiforeningen. Foto: Christian Haukeli / Skiforeningen ​

Klar tale fra Skiforeningen

Skiforeningen på sin side mener marka er godt nok vernet gjennom markaloven og sier det ikke er nødvendig med en nasjonalpark for å sikre friluftslivet. 

Da forslaget om nasjonalpark ikke er vedtatt enda er det vanskelig å si noe om føringene den vil legge for eksempel for skiløyper, men Skiforeningen er klar i sin tale.

– Det er viktig at en nasjonalpark ikke legger unødige begrensninger på friluftsbruken av området. Vi er avhengige av å kunne vedlikeholde løypenettet vårt på en god måte, og å legge om løyper der endret klima gjør at dagens traseer ikke lenger fungerer. Hvis ikke vil en nasjonalpark gjøre skitilbudet i Østmarka dårligere i framtiden, oppgir Kristinge Grønlund, fagansvarlig for markapolitikk i Skiforeningen. 

Den “vanlige” markabrukeren

I en artikkel i Aftenposten står det skrevet “Skiforeningen og stisyklister har fryktet å havne i et «museum» der det meste er forbudt.”. På spørsmål om hva en nasjonalpark vil si for en “vanlig” markabruker, svarer Gunnarsdóttir følgende:

– Det blir, om noen, få restriksjoner for friluftslivet. Den vanlige markabruker kan fortsatt gå på ski i preparerte løyper, fiske, gå på tur, plukke bær med mer. For de som er opptatt av naturopplevelsen vil vernet ha stor merverdi i og med at det blir slutt på inngrep og skogen får utvikle seg i mer naturlig retning.

 

 

Emneord: