Funksjon er viktigere enn farge når du velger joggesko

Løpeekspert anbefaler å ta en skotest før du kaster deg på vårens trender.
Torsdag, 24 april, 2014 - 11:33


Nordmenn løper som aldri før. Men få tenker over at feilbelastning og andre skader kommer fordi man kun kjøper joggesko utifra utseende og trender.

Ulike kunder

Butikksjef ved Löplabbet på Majorstuen, Endre Evensen, forteller at høysesongen for skokjøp er i gang.

– Mange av kundene som kommer innom vet hva de vil ha, mens andre ønsker å få hjelp til å finne sko som passer deres aktiviteter. Noen ser etter form og farge, mens andre ønsker en stabil og tilpasset sko, sier Evensen.

 

Se vår journalist Inga Iberg Hanstveit få hjelp til å finne de rette joggeskoene for henne:

 

 

Viktig med test

Selv om mange har lest tester av gode sko i aviser, mener Evensen det er veldig viktig å teste seg individuelt.

– Vi ser på hvordan du belaster foten, om du har en normalfotbue, er plattfot eller har høy vrist. Vi ser på hvordan foten din oppfører seg i bevegelse, og finner på den måten en sko som passer akkurat deg.

Løper du med feil joggesko er knær- og ryggproblemer ofte en konsekvens av dette. Norges mestvinnende lag- og mellomdistanseløper, Knut Kvalheim, forteller til VG.no at pris og kvalitet ofte henger sammen.

– Det viktigste du kan se etter er at skoene er stabile og sitter godt på foten. At de gir god støtte. Ikke kjøp dyre sko fordi de koster mye penger. Hvis de er myke inne i butikken, må du ikke finne på å kjøpe dem. Da gir de for dårlig støtte, sier Kvalheim.

Mange sportsbutikker tilbyr gratis testing ved kjøp av joggesko.

 

Vi har snakket med folk på gata om deres trenings- og skovaner. Lytt her:

Folk i farta om trening og sko by Ane Holmlund

 

Løping er in

I år er det 1700 mosjonsløp i Norge. Kjell Vigestad har fulgt løpsbølgen siden starten av 80-tallet og vet hva som rører seg ute og hjemme.

– Den letteste formen for mosjon er å ta på seg joggesko og løpe over dørstokken. Jeg har jobbet i bladet kondis i en årrekke og ser at mosjonsløp er mer populært enn noen gang, sier Vigestad til Aftenposten.

For mange er det konkurransen om å komme først i mål som motiverer, mens andre løper for å holde seg i form. Tim Sebastian Nordanger skal delta på Sandefjordsløpet 24.mai og har store ambisjoner.

– Jeg er et skikkelig konkurransemenneske som liker å løpe. Tror dessverrre ikke jeg har løpt nok til å vinne hele løpet, men jeg leker med tanken og ønsker å gjøre det best mulig. Hovedsaklig har jeg meldt meg på løpet for å skape motivasjon i hverdagstreningen. I tillegg blir Sandefjordsløpet en forsmak på mitt mål om å løpe halv- og helmaraton, sier 26-åringen til Journalen.

 

 

 

 

 

 

 

Tags: