— Målet er å bli best i verden

Norges nye tennishåp Casper Ruud (16) har hatt en kanonsesong hittil i år. Selv vil han bli best i verden, og far og tennislegende Christian Ruud (42) vil mer enn gjerne hjelpe sønnen på veien.
Mandag, 23 februar, 2015 - 13:16

— Det ideelle målet er å bli nummer én i verden. Det er et tøft mål å ha, men det er fullt mulig. Jeg har god tid på meg, 15 år i hvert fall, og skal bruke den tiden godt, sier Norges største tennishåp Casper Ruud (16) etter en vel gjennomført treningsøkt i Oslo Tennishall.

Journalen møter tennishåpet på sin siste treningsøkt i Norge på en stund, før turen går videre til Elche i Spania. Der skal han trene i tre uker, før han drar til en turnering i Kroatia.

God sesong

Casper kan se tilbake på en meget god sesong hittil. Siden sesongen startet i januar er Casper ubeseiret, og står dermed med imponerende 17 av 17 seire på Grade 1, som er den høyeste kategorien under grand slam for juniorer. Tidligere i år var han ranket som nummer 13 på verdensrankingen for juniorer, men er nå ranket som nummer 17 på grunn av av få kamper i det siste.

Casper satser på å ta ytterligere sted på rankingen.

— Jeg sa topp ti før året, men nå satser jeg på å bli topp tre.

Som følge av de mange seirene, har Casper vunnet tre internasjonale turneringer på rad: i Costa Rica, Venezuela og  Colombia. I fjor sommer ble han i tillegg tidenes yngste norgesmester for seniorer, da han som 15-åring slo klubbkamerat Øystein Steiro jr. i finalen.

 

Her kan du se Casper i aksjon på trening:

Har genene i orden

Til tross for gode prestasjoner på banen, er Casper kanskje mest kjent for å være sønn av tidenes beste norske tennisspiller Christian Ruud (42). Christian representerte Norge under Sommer-OL to ganger, i 1992 og 1996, og var på sitt beste ranket som nummer 39 i verden. Nå er han landslagstrener i Norges Tennisforbund, og er, sammen med spanske Pedro Rico, trener for Casper.

— Min rolle i teamet til Casper er å organisere når han skal trene og spille turneringer, som jeg gjør sammen med Pedro. Det er på mange måter helheten, og å følge opp Casper når han er hjemme i Norge, forteller Christian.Godt team:Christian Ruud (f.v.) har stor tro på sønnen. (Foto: Stian Olsen)

Han har fulgt sønnen gjennom tykt og tynt, og er ikke i tvil om hva sønnens styrke på banen er.

— Han har en veldig god forehand, som er i verdensklasse av de juniorer jeg har sett. I tillegg begynner de andre tingene å komme bra på plass, for eksempel serven, som sakte, men sikkert begynner å bli solid. Vi har jobbet mye med backhanden i det siste, og det har vært en del fokus på bevegelse, slik at han beveger seg raskere og enklere rundt på banen.

— Større repertoar enn faren

Christer Francke (45) er tenniskommentator for Eurosport. Han har i mange år jobbet som tennistrener for noen av Norges beste juniorspillere, og var selv norgesmester for seniorer i 1998. Han har, i likhet med Christian Ruud, stor tro på Norges største tennistalent.

— Casper er en veldig komplett spiller, som egentlig ikke har noen svakheter. Han er sterk mentalt, kan alle typer slag, og har et større repertoar enn faren sin.

Selv om han har stor tro på Casper, ser han likevel et forbedringspotensiale.FranckeTror på Casper: Christer Francke (45) håper Casper Ruud blir en frontfigur for norsk tennis (Foto: Twitter).

— Skal han bli topp 100 i verden, må han utvikle et “våpen” etterhvert. Nivået på sporten har blitt såpass høyt at du må ha noe ekstremt for å bli best, noe medfødt som du ofte ikke kan trene opp engang. Dette kommer også an på hvor høy han blir. Faren er jo høy, så det er et stort håp for at han kan utvikle en veldig bra serve etterhvert hvis han også blir det.

— Casper skal spille grand slam for juniorer dette året. Hvor langt tror du han kan nå?

— Jeg har tro på at han kan gjøre det bra. Kanskje ikke allerede i år, ettersom spillerne der er to og tre år eldre enn han, men jeg tror han skal ha en kvartfinale i grand slam som sitt første mål. Det viktigste med slike turneringer er å få erfaring, og det finnes flere eksempler på høyt rankede spillere i dag som ikke gjorde det så bra i de turneringene.

På spørsmål om hvor høyt ranket Casper kan bli, er Francke full av forhåpninger.

— Det er selvfølgelig vanskelig å si, men jeg håper og tror han kan bli topp 100, som ville vært veldig gledelig for tennissporten. Da ville vi hatt en som er med i turneringer og i media, som ville gitt tennissporten enda mer PR i Norge. Han er som sagt sterk mentalt, og virker som en type som tåler mye reising og press. Skal han bli topp 10-20, krever det som sagt et ekstremt talent, men jeg tror det er fullt mulig. Med riktig trening og god veiledning fra trenere og faren, kan han klare det. Men det er beintøft.

 

 

Tags: