Topplagene vurderer å droppe junior-NM

– Norgesmesterskapet i håndball har blitt til et breddetilbud, sier Trond Jensegg, juniortrener i Oppsal håndball.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 13:38


Etter å ha besluttet å omorganisere modellen for junior-NM, begrunnet Norges Håndballforbund (NHF) beslutningen i en pressemelding onsdag.

– Målet med den nye ordningen er at flere lag skal ha mulighet til å delta i junior-NM i fremtiden, heter det i forbundets pressemelding.

– Påmeldingen de seneste årene har vært 16-20 lag per kjønn. Blant årsakene til at få lag melder seg på, er at den gamle modellen var lite forutsigbar i antall kamper, innebar store kostnader i forhold til antall kamper for enkelte lag, stor totalbelastning for spillere som deltar på andre lag, og at det var lite attraktivt for mindre lag å melde seg på.

Vil ikke risikere skader

Trond Jensegg tok Oppsals juniorjenter til NM-finale i Oslo Spektrum i desember. Han er ikke i tvil: Dersom han trener dem videre, kommer ikke Oppsal til å stille lag i junior-NM sesongen 2015/2016.

– Som trener kommer jeg ikke til å risikere den ekstra belastningen på spillerne mine, og jeg er ganske sikker på at ingen trenere fra Grundigligaen kommer til å risikere skader på sine beste spillere midt i det tøffe kampprogrammet i oktober, sier Jensegg, som ikke forstår håndballforbundets beslutning.

– Jeg synes det er flott at NHF ønsker at flest mulig skal holde på med håndball lengst mulig, men tror de virkelig at noen fortsetter med håndball bare fordi de får spille en ekstra helg i oktober? Det finnes mange tiltak man kunne gjort for bredden. Hvorfor ødelegge det ene tiltaket som har vært for de beste? NHF må være det eneste særforbundet som ønsker å gjøre sitt eget Norgesmesterskap til et breddetilbud, sier han.

– En turnering for de nest beste

Jan Karlsson, som er regjerende Norgesmester etter å ha ledet Bækkelagets juniorgutter til Spektrum-seier i desember, truer også med å droppe turneringen.

– Det er en stor sjanse for at vi velger ikke å stille lag i det hele tatt, men det som i hvert fall er sikkert, er at vi ikke kommer til å sende våre beste spillere, sier Karlsson.

Han får støtte av Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno, som tapte den nevnte juniorfinalen mot Bækkelaget.

– Det er ingen tvil om at våre beste juniorspillere ikke kommer til å spille i NM. Det er en mulighet for at Haslum stiller lag, men det blir i så fall en turnering for de nest beste. Dette er fordi NM-helgen kommer midt i en tøff kampperiode for seniorlaget, og skaderisikoen ved å spille fire-fem kamper i løpet av en helg er for stor, sier han.

– Hensikten er god

Falk Horten-trener Daniel Birkelund, som nådde semifinalen i junior-NM for gutter i fjor, ønsker ikke å “henge seg på i det mest intense hylekoret”.

– Hensikten med endringen er i seg selv god, da forbundet ønsker å nå ut til breddehåndballen. Men jeg tror ikke at en endring av junior-NM er måten å gjøre det på. Jeg mener at det er en dårlig endring, og at det ikke vil få den ønskede effekten, sier Birkelund.

Han mener at håndballtrenere kunne vært flinkere til å bidra under prosessen.

– I etterkant er det lett å stå og si hvordan ting burde vært, sier han.

Han er imidlertid klar på at junior-NM ikke vil bli prioritert, og sier at Falk Horten ikke har tatt stilling til hvorvidt de kommer til å stille lag i turneringen.

Oslo Spektrum ikke spikret

Kommunikasjonsansvarlig i Norges Håndballforbund Kirsten Birkeland tror at en stor del av reaksjonene kommer fordi mange ønsker å spille NM-finale i Oslo Spektrum.

– Vi skjønner at det er stort for juniorene å spille finalen i Oslo Spektrum, men uavhengig av turneringsform er det usikkert om det vil være en mulighet i fremtiden, sier Birkeland.

– Synd at debatten kommer etter vedtaket

Hun mener at argumentene om skaderisiko og tøft kampprogram faller bort, ettersom det ikke vil skje annen håndballaktivitet enn junior-NM den helgen og uken i forkant. Samtidig utelukker hun ikke at det kan skje en ny omorganisering i framtiden.

– Mest sannsynlig vil denne turneringsformen bli utprøvd og evaluert, noe som er naturlig ettersom det har blitt fattet et vedtak. Men det betyr ikke at det kommer til å være sånn for alltid, sier hun og avslutter:

– Det er fint at folk engasjerer seg, men det er synd at debatten kommer etter vedtaket istedenfor under prosessen.

Tags: