Lyn-supporterne samlet inn over 700 000 kroner

– Blir helt satt ut av giverviljen, sier trener Mikal Aaserud.
Tirsdag, 26 januar, 2016 - 13:22


Kunstgressbanene på Kringsjå ligger nesten helt øde. Lyset står på i Lyns klubbhus der kun et fåtalls mennesker befinner seg på innsiden.

To grupper unge, håpefulle Lyn-gutter har trosset vinteren. De befinner seg på den ene av de to kunstgressbanene som Lyn disponerer her.

Lyn sitt A-lag skulle også ha vært her i dag. Kuldegradene sørget for at treninga ble avlyst.

– Banene vi trener på er ikke veldig gode. Andre klubber kan trekke inn i haller, det har vi ikke råd til. På de kaldeste dagene må vi være forsiktige. Da er det fort gjort å pådra seg skader, sier Mikal Aaserud. Mikkis, som han blir kalt i Lyn-miljøet, har vært Lyn-trener i 7 måneder.

Håpløst utgangspunkt for ny trenerduo

– Da var vi i gang igjen, lyder det fra en mann i rød Lyn-genser. Det er sagt med spor av galgenhumor i stemmen. Det har det vært mye av for Lyn-supportere det siste året. Mannen setter seg ned på tribunen ved siden av en jevnaldrende Lyn-kompis.

Et nesten øde Krinsgsjå.Den ene av de to kunstgressbanene Lyn har her. Foto: Theis MagelssenVallhall Arena er Våleranga sitt hovedkvarter på Helsfyr. I dag er det Lyn som spiller her. Et 60-70-talls mennesker har møtt opp for å se dagens kamp.

Oppsal, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, skal spille mot den gamle storheten Lyn.

For Lyn gikk ikke 2015-sesongen fullt så godt. Etter ni kamper hadde Lyn kun tatt ett eneste poeng. Daværende trener Trond Andersen fikk sparken.

 Inn kom Tresor Egholm og Mikal «Mikkis» Aaserud. De så seg nødt til å ta flere vanskelige avgjørelser.

– Det var ekstra tøft på grunn av de samtalene vi måtte ta. Vi byttet ut flere av spillerne våre. Da måtte vi skuffe mange, sier Aaserud. Grepene hadde den effekten som var ønsket. Andre halvdel av sesongen var Lyn et av divisjonens beste lag.

Full støtte til tross for nedrykk

Tresor og Mikkis sa, da de tok over, at målet var å beholde plassen i 2. divisjon. Lyn rykket ned på målforskjell. Men Bastionen, Lyns supporterklubb, var positive til det de hadde sett.

– Tresor og Mikkis gjorde mye rett. Spillerne ønsket å spille for dem. Vi var i kontakt med styret i Lyn sent i sesongen og sa at vi ønsket at Tresor og Mikkis skulle bli med videre selv om vi skulle rykke ned, sier Thomas Nordeng, informasjonsansvarlig i Bastionen.

Blir med til 3. divisjonTrenerteamet Mikal Aaserud og Tresor Egholm har stor støtte fra Bastionen. Foto: Lars Opstad/Kladd.noDet hadde den effekten Bastionen ønsket. Trenerteamet signerte ny kontrakt før sesongen var over.

Beholder spillere etter kronerulling

Stemmen til Lyn-trener Mikkis runger ut over Vallhall. Stopperparet Sætherbakken og Nyheim har trukket for langt unna hverandre. De to ser mot Mikkis.

Kaptein Sætherbakken nikker. Beskjed mottatt. Mannen i rød Lyn-genser følger ballen med øynene. Han lot seg ikke påvirke av ropet fra Lyn-treneren.

Støtten fra Bastionen betyr mye for trenerteamet. Det hjelper moralen i spillergruppa når de ser hva supporterne er villige til å gi.

Men først og fremst bedrer det klubbens økonomi. Gjennom prosjektet Olja Lyn har supporterne samlet inn over 700 000 kroner til klubbkassa.

– Det er jo egentlig litt sprøtt at det er en slik givervilje. Jeg blir litt satt ut. Olja Lyn gir oss muligheten til å beholde en rekke spillere som er ettertraktet av andre klubber, sier Mikkis om Bastionen sin kronerulling.

Bastionen ble, av Nordre Aker Budstikke, nylig kåret til årets navn.

Midtbanestrategen Jonas Hammer er en av spillerne som er med videre i 2016 takket være Bastionens innsats.

– Han er en ettertraktet spiller. Han drar opp nivået på treningene og har begynt å ta litt lederansvar. Jonas blir ikke søkkrik av å spille i Lyn. Men han studerer, og det at vi kan lønne han litt gjør hverdagen enklere for han, sier Aaserud. Kaptein Ola Sætherbakken og midtstopper Benjamin Nyheim blir også med ned til 3. divisjon.

– Benjamin og Ola er et veldig bra stopperpar. De er begge typiske klubbspillere, så de forlater ikke skuta, sier en fornøyd Aaserud. I forrige uke offentliggjorde Lyn at en rekke andre spillere også spiller for Lyn i 2016.

To rustne lag

Mannen i Lyn-genser drar i gang en liten applaus i Vallhall. En tversoverpasning har funnet målet sitt; en annen Lyn-spiller. Mottakeren av pasningen gjør ikke en like god jobb som pasningsleggeren.

En blå spiller tar fra han ballen. Han stormer framover men stoppes. Et rødt lyn slår først bort ballen, så beina til Oppsal-spilleren. Mer applaus. Lyn vinner ballen tilbake.

Et rustent Lyn spilte uavgjort i årets første treningskamp.60-70 Lyn-supportere møtte opp. Foto: Theis MagelssenLyn spiller jevnt med Oppsal. En sjansefattig affære ender uavgjort, 0-0.

– Dette var en typisk første treningskamp, sier Thomas Nordeng om kampen. Han får støtte fra Aaserud som mener Lyn har mye å gå på.

Dagen etter kampen har laget treningsfri. Men Aaserud har allikevel tatt turen til Kringsjå.

Det var hans oppgave å vaske alle drakter og alt utstyr som ble brukt under kampen. Livet som Lyn-trener er ikke glamorøst.

– Du må gjøre mer enn å bare være fotballtrener her. Du har ikke noe å gjøre i en slik klubb om du ikke er innstilt på det, sier Aaserud før han leende legger til at hjelpetrener Tresor Egholm gjør de fleste drittjobbene.

– Vis glede over Lyn

Det er nå snart seks år siden Lyn gikk konkurs. Laget tok seg kjapt opp til 2.divisjon. Der sa det det stopp.

Styret i Lyn har et mål om å være tilbake i Eliteserien innen 2020. Bastionen tror på sin side at dette er litt for optimistisk. Men Nordeng ser fortsatt lyst på fremtiden.

Forrige gang Lyn spilte mot Vålerenga.Første runde i cupen i 2012. Lyn møter Vålerenga på Bislett Stadion foran nesten 12 000 mennesker. Foto: BillyBonkers– Det aller viktigste er at Bastionen møter opp på kamper. Viser glede over Lyn. Jeg håper vi kan få det slik vi hadde det i Tippeligaen.

Han mener Oslofotballen trenger et byderby igjen. Oppgjørene mellom Lyn og Vålerenga var viktige.

– Så håper jeg vi kan få med oss flere og flere unge som bidrar på kamp, avslutter Nordeng.

På Kringsjå er en intens spilløkt nettopp startet. Fire spillere mot fire andre spillere med gule vester.

Tempoet er høyt, de bruker få berøringer. Et skudd finner nettmaskene.

Skryt fra treneren, klaps på skuldra av en medspiller. Ingen feiring. Disse guttene trosser vinterkulden for å bli bedre.

Kanskje spiller de foran de Lyn-trofaste om noen år. Om fotballkarrieren stopper opp så vil det uansett alltid være plass til dem i Bastionen.

Tags: