Ny verdensrekord i største primtall

Et gigantisk tall på 22 millioner siffer innehar nå rekorden som det største kjente primtallet i verden.
Onsdag, 20 januar, 2016 - 13:00


Oppdagelsen fant sted på en datamaskin tilhørende universitetet i Central Missouri. Det nyoppdagede tallet har hele 5 millioner sifre mer enn den forrige verdensrekorden som ble oppdaget i januar i 2013, melder The Guardian.

Opprinnelig oppdaget tidligere
Den nye rekorden for høyeste primtall ble oppdaget av prosjektet “The Great Internet Mersenne Prime Search”, som kobler tusenvis av datamaskiner verden rundt for å finne det største primtallet. Prosjektet ble ledet av matematikeren Curtis Cooper, som også står bak den forrige verdensrekorden.

Rekorden ble opprinnelig oppdaget i september, men ble ikke offentliggjort før i januar på grunn av de store datamengdene.
— Siden tallene blir så store, kreves det smarte teknikker og kraftige datamaskiner. Primtall er sentralt i sikring av data. Som for eksempel ved betaling over nett, sier Fred Espen Benth, professor i finansmatematikk ved Universitetet i Oslo.

Konkurranseånd
The Guardian skriver at universitetet i Central Missouris neste mål er å finne et primtall med 1000 millioner sifre. Organisasjonen Electonic Frontier Foundation har utlovet 150 000 dollar, som tilsvarer nærmere 910 000 kroner til den som klarer å finne dette tallet.

— Å finne større primtall er som all annen sport. Det ligger prestisje og konkurranseånd bak å finne det største tallet, forteller Benth.

Tags: