Nytt talent tar sykkelverdenen med storm

Men han vil ikke kunne utfordre Kristoff, mener VGs sykkelekspert.
Onsdag, 20 januar, 2016 - 12:16


Caleb Ewan tok sin første etappeseier i Tour Down Under da han natt til tirsdag vant første etappe i det australske rittet. Den 21 år gamle australieren tok 11 seire i fjor og har lenge vært på sykkelekspertenes radar.

Den nye Cavendish

Ewan har ofte blitt sammenliknet med storspurteren Mark Cavendish. VGs sykkelekspert Anders Christiansen mener det er en passende sammenlikning.

– Det er åpenbare likheter mellom de to. De er begge to små kraftpakker som har en rask frekvens i spurtene, sier Christiansen. Ewan og Cavendish har likheter som syklister men Christiansen påpeker at de er svært forskjellige som typer.

 – Cavendish er hissig. Jeg har vært på mange pressekonferanser med han og han kan sparke alle veier. Du vet aldri hva du får av han, sier Christiansen. Han beskriver Ewan som Cavendish sin rake motsetning.

– Jeg snakket med Ewan da han syklet Tour of Norway i 2015. Han slo meg som en ekstremt ydmyk og veldig høflig fyr, sier Christiansen.

Ingen Kristoff-konkurrent

Den unge australieren tok to andreplasser under fjorårets Tour of Norway. Begge ganger ble han slått av Alexander Kristoff. Christiansen tror ikke Ewan vil kunne tukte nordmannen i år heller.

– Kristoff holder maksfarten ekstremt lenge. Der er han langt bedre enn Caleb Ewan. Han er fortsatt utrolig ung, men vil nok utvikle seg til en superkjapp spurter, sier Christiansen.

Kristoff tok 20 seire i 2015.Kristoff tok 20 seire i 2015. Høydepunktet kom da han vant Flandern Rundt. Foto: Flickr/godfiks– Kristoff er fortsatt sulten

Alexander Kristoff sitter fremdeles trygt på tronen, som 2015s mestvinnende syklist med 20 seire. Christiansen tror ikke Kristoff vil hvile på laurbærene.

– Han er en seriøs fyr. Lever sunt og med trygge rammer. Han er ikke mett selv etter en slik sesong. Vi kan ikke regne med at han tar 20 seire i år og. Men et sted mellom 10 og 15 hadde vært veldig bra. Så får vi se i hvilke ritt de seirene kommer, sier Christiansen.

Norges neste sammenlagtrytter

Kristoff er den norske ledestjernen. Men det vokser godt bak Katusha-kapteinen.

Norge har hele 12 proffsyklister i 2016 noe som er ny rekord. Christiansen trekker fram Odd Christian Eiking, som sykler for franske FDJ, som en han mener kan ha en meget spennende fremtid.

– Det hadde vært veldig morsomt om han kunne slå til. Eiking er en ryttertype vi i Norge ikke har hatt de siste årene. På lang sikt kan han bli en etapperytter for ritt som Tour de France, sier Christiansen.

21 år gamle Eiking kan vise til topplasseringer fra de hardeste U23-rittene samt en 6. plass i Arctic Race of Norway. Tidenes beste norske sammenlagtplassering i Tour de France kom i 1980 da Jostein Wilmann tok en 14. plass.

Tags: