Snart endelig dom i Puerto-saken

Sykkelsportens største dopingskandale seg en konklusjon etter ti år.
Tirsdag, 19 januar, 2016 - 12:46


Den 23. mai 2006 arresterte det spanske sivilpolitiet flere personer involvert i spansk sykkelsport. Boligen til sportslegen Eufemiano Fuentes ble raidet. Politiet konfiskerte totalt 211 blodposer under aksjonen som hadde kodenavnet «Operación Puerto».

I april 2013 falt dommen i Puerto-saken. Fuentes ble dømt til 1 år i fengsel for brudd på offentlige helselover. Det spanske antidopingforbundet ba om å få blodposene.

De 211 blodposene ble beordret destruert av den spanske dommeren. En dom som forbundet, og flere internasjonale instanser som verdens antidopingforbund (WADA) og det internasjonale sykkelforbundet (UCI), anket. Avgjørelsen i ankesaken er forventet å falle før utgangen av januar.

Arbeidet med fotballspillere

Blodposenes innhold tilhører mellom 70 og 80 idrettsutøvere. Fuentes sa i sitt forsvar at han kunne navngi samtlige. Han ble kun pålagt å navngi syklistene.

Spania Rundt-vinner Alejandro Valverde og Tour de France-vinner Jan Ullrich, som innrømte doping etter å ha lagt opp i 2007, var begge blant de 40 syklistene som var å finne på Fuentes’ liste.

Den spanske syklisten Jesus Manzano hevdet i 2006 å ha sett kjente fotballspillere fra La Liga på besøk i Fuentes sine kontorer. Fuentes har også selv hevdet at han har arbeidet med fotballspillere, friidrettsutøvere, boksere og tennisspillere på øverste nivå.

Det spanske rettssystemet har utelukkende fokusert på syklistene.

– The biggest cover-up in sports history

Slik reagerte Andy Murray på Twitter etter domsavsigelsen i 2013. Han stiller også spørsmålstegn ved hvorfor den spanskse domstolen beordret at blodprøvene skulle destrueres. Den skotske tennisstjernen er ikke den eneste som har uttalt seg svært kritisk til dommen.

– Dette er flaut for Spania. Alle vet vi vil kunne avduke mer doping om blodprøvene blir tilgjengelige, sier tidliger WADA-sjef Dick Pound ifølge Telegraph.

Avgjørelsen allerede klar

The Guardian skriver at avgjørelsen i ankesaken allerede var klar i november. Hvorfor det fortsatt ikke har kommet noen offentlig dom vites ikke.

Puerto-saken har pågått i snart ti år. Blodposene som bevis er nå så gamle at om de skal kunne brukes i en rettssak må de analyseres før juni.

Blir blodprøvene offentliggjort vil det skape store ringvirkninger i idrettens verden. Viser påstandene til Fuentes seg å være sanne vil Operación Puerto trolig bli idrettens største dopingskandale.

Tags: