Idrettsfest med promille

Etter verdenscup i Holmenkollen og Spark-VM har alkoholdebatten rast.
Onsdag, 17 februar, 2016 - 14:31


I helgen gikk Spark-VM av stabelen i Hurdal. Det var duket for rekordmange deltakere og tilskuere, og med både liten og stor tilstede ble det en idrettsfest. Men kanskje i en litt for bokstavelig betydning.

Romerikes blad skriver at fire personer ble bortvist, og politiet forteller om flere berusede mennesker som ikke var i stand til å stå for sin egen sikkerhet.

I retningslinjene til Norges idrettsforbund står det skrevet at barn og unge som deltar skal møte et trygt og alkoholfritt idrettsmiljø. Trenere, ledere og utøvere skal fremstå som gode forbilder, og ikke nyte alkohol i samvær med de unge utøverne. Det står også at tribunekulturen skal være trygg, familievennlig og alkoholfri. På tribunene skal det derfor ikke nytes alkohol i tilknytning til konkurranseaktiviteter. I lokaler tilknyttet idrettsanlegg gjelder de kommunale skjenkebestemmelser dersom lokalet leies ut til private.

– Vårt arrangement er alkoholfritt.

Journalen kom i kontakt med Trine fra Sparkkontoret til Spark-VM, og hun var klar i sin tale:

– Bare så det er avklart med en gang. Under VM Spark-utfor ble det ikke solgt alkohol noen steder. Vi var også helt klare på at folk som var påvirket av alkohol ville bli avvist på startstreken. Så vårt arrangement er alkoholfritt. Afterspark som starter etter arrangementet er egne arrangement og med 18-års aldersgrense.

I en reportasje skrevet av Romerikes blad, har politiet uttalt at det var mange mennesker som var svært beruset og en fare for seg selv.

– Det har vært en del fyll i Hurdal, dette i forbindelse med Spark-VM som har pågått der. Vi har brukt mye ressurser på det, sa operasjonsleder Ronny Årstein i Øst politidistrikt.

Fyllefest i Kollen

Holmekollen skifestFolkefest og idrett, men er ølen en del av idyllen? Foto: Christian HaugenI etterkant av verdenscuprennet den 4. til 7. februar i Holmenkollen har blant annet skiveteranen Odd-bjørn Hjelmeset uttrykt sin misnøye med drikkekulturen, og han mener blant annet at alkoholmisbruket har økt.

– Etter at det ble fellesstart i Holmenkollen, så har det blitt mye mer fyll. Fordi publikum får god tid til å drikke mellom hver gang løperne passerer, uttalte Hjelmeset til VG.

Dette får han støtte fra politioverbetjent i Oslo-politiet, Lars Mjøsen:

– Det er ikke tvil om at det er mer av det vi kan kalle “julebordsfylla”… Det er nok mer fyll nå enn for 20 år siden, sier Mjøsen til NTB.

Tags: