Engasjementet rundt landslaget stuper

...til et absolutt bunnivå.
Tirsdag, 29 mars, 2016 - 14:11


Når Norge tor i mot Finland til landskamp på Ullevaal i kveld ble det for glisne tribuner. Billettansvarlig Merete Prestkvern melder til TV 2 Sporten tirsdag formiddag at det er solgt 7 300 billetter til tirsdagens landskamp. Med en kapasitet på 27 200 ligger det an til å bli nærmere 20 000 tomme seter.

Høye billettpriser

Talsmann i Norsk Supporterallianse Bjørnar Posse Sandboe har en klar mening om hvorfor publikum ikke strømmer til Ullevaal.

– NFF lykkes ikke med å samle folket med ydmykhet og inkludering, men håper fortsatt på at publikum skal være lydige kunder som betaler det NFF mener det skal koste å se landslaget, sier Sandboe. 

For en voksenbillett på langsiden må man ut med 200 kroner.

NFF får skylda, men ikke alene

Engasjementet rundt landslaget har vært nedadgående etter at EM-billetten røk mot Ungarn i playoff i midten av november i fjor. Karlsen omtaler engasjementet som ”på et bunnivå”, noe Sandboe ser seg helt enig i.

– Det er lavt på grunn av sportslig nedtur, naturligvis, men det er i sportslige nedgangstider klubber kan støtte seg på et grunnfjell av supportere som står ved laget hele veien. NFF har ikke klart å opparbeide noe slikt med landslaget, mener Sandboe.

Høgmo-bråk

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og NFFs pengebruk har blitt et hett samtaletema blant de fleste fotballinteresserte her til lands, og det i negative ordelag. Lars Olav Karlsen, president i det norske landslagets supporterklubb Oljeberget, mener bråket har en svært negativ effekt på engasjementet hos det norske folk, og må ta vel så mye av skylda som den mislykkede EM-kvalifiseringen.

Det kjempes ikke om livsviktige poeng i privatlandskampen på Ullevaal, men Karlsen mener likevel dette er en viktig kamp.

– Kveldens kamp betyr ganske mye. Det er slike treningskamper som legger grunnlaget for suksess i de viktige kampene som kommer fra høsten av, sier Karlsen.

Historisk sett gode mot Finland

Norge har møtt Finland hele 61 ganger før og har historisk sett taket på naboene i øst. Norge har gått seirende av banen 38 ganger, 14 kamper har endt uavgjort, mens finnene har vunnet ni ganger.

Norske fotballsupportere har kampen i Tallinn friskt i minne, mens finnene i hvert fall fikk se mål i forrige kamp – men alle i feil retning. Finland tapte 5-0 mot et reservepreget Polen og vil i likhet med Norge slå tilbake etter forrige kamp.

Sandboe har likevel verken tro på en målfest eller norsk jubel.

– Dette oppgjøret bringer tilbake minner fra mang en ubetydelig landskamp som har endt 0-0 eller 0-1, sier Sandboe.

Neste kamp av virkelig betydning er VM-kvalifisering mot Tyskland 4.september på Ullevaal.

Tags: