1,2 millioner rammet av flom i Colombia

Fattigdom, klimaendringer og korrupsjon er blant grunnene til at flommen rammer så hardt.
Tirsdag, 23 november, 2010 - 12:53


Ifølge den colombianske avisen el Heraldo har nå 150 mennesker mistet livet i flommen som har herjet i Colombia den siste uken. 1,2 millioner personer er rammet av vannmassenes ødeleggelser. Det er regntid i Colombia nå, men elvene oversvømmes mer enn normalt på grunn av værfenomenet  La Niña, som senker temperaturen på overflatevannet i Stillehavet, og fører til mer regn. Klimaendringer bidrar også til å gjøre denne vinteren til den kraftigste i landet på 30 år, som innenriksminister Germán Vargas Lleras har uttalt.

Størrre konsekvenser enn nødvendig

Det voldsomme regnværet og oversvømte elver har rasert boliger, ødelagt avlinger og forårsaket jordras.

Manglende forberedelser og  fattigdom er viktige årssaker til at konsekvensene er så store, ifølge den colombianske avisen Semana. De regionene som er rammet hardest er de som hvert år er mest sårbare for oversvømmelser i regntiden. Eksperter avisen har snakket med mener Colombia derfor burde satt inn flere ressurser på å forberede seg på slike værfenomener.

Avisen lister opp sju faktorer som gjør Colombia sårbart for ødeleggelser forårsaket av fllom:

1) Fattigdom

96% av dødsfall forårsaket av oversvømmelser i verden de siste 30 årene har skjedd i utviklingsland, som Colombia. 45,5 % av kolombianere er fattige, og dette øker risikoen for å bli rammet av ødeleggelser forårsaket av flom. Fattige mennesker bygger ofte boligene sine på ustabil grunn nært vann, fordi behovene for tak over hodet og lett tilgang på vann veier tyngre enn sikkerhetshensyn.

2) Klimaendringer

Colombia er rammet av tre typer klimaendringer, som gjør vanlige sesongvariasjoner mer dramatiske. Værfenomenene El Niño og la Niña, som dreier seg om henholdsvis oppvarming og avkjøling av vannet i Stillhavet er en av disse. I tillegg blir klimaet i det østlige slettelandet og Amazonasregionen i Colombia fuktigere på grunn av et sterkere skydekke over Brasil. Flere orkaner  i Karibien påvirker også oversvømmelsene i Colombia.

 

Værfenomenet La Niña bidrar til at regntiden i Colombia rammer befolkningen hardere enn normalt. Foto: Santiago La Rotta

 

3) Den væpna konflikten

Illegale geriljaer og paramilitære grupper kontrollerer deler av Colombia, og dette hindrer myndighetene og hjelpeorganisasjoner i å forebygge ødeleggelser forårsaket av flom, og å drive nødhjelp i kjølvannet av flommen. I tillegg har den illegale dyrkingen av koka og opiumsvalmuer som mange av disse gruppene driver med miljøkonsekvenser, som gjør landet mer sårbart for naturkatastrofer.

I løpet av de siste ti årene har fem millioner colombianere flyktet fra voldelige forhold på landsbygda og inn til byene. Mange av de internt fordrevne bygger boligene sine ulovlig i fattige og utsatte områder, og dette øker risikoen for å bli rammet av flom.

4) Korrupsjon

Korrupsjon på alle nivåer hindrer langsiktige prosjekter på områder som helse, miljø og transport. Korrupsjon er også et viktig hinder for effektiv jordregulering. En undersøkelse fra 2009 viste en oppgang i oppfattet korrupsjon blant colombianere, fra 72,6 til 77.3%.

5) Svak jordregulering

I Colombia finnes det planer og regler for jordfordeling, men disse dreier seg i liten grad om bruken av jorda og hvordan den påvirker risikoen for ødeleggelser ved naturkatastrofer som oversvømmelser og jordskjelv. Manglende byplanlegging, avskoging, utarming av jorda og  ulovlig boligbygging forverrer problemene.

6) Mangefull infrastruktur

Infrastrukturen for vannveier i Colombia er underutviklet, og på mange steder ikkeunderlagt helhetlig tenking. Diker som er bygget i enkelte områder for å unngå oversvømmelser kan forverrer problemet i andre regioner. Eksperter mener det bør investeres mer i infrastruktur, og at lokale myndigheter ikke har tatt tilstrekkelig ansvar for å vedlikeholde og beskytte landets vannressurser.

7) Dårlige holdninger

Dårlige vaner, som å hogge ned skog uten å plante nye trær og å kaste søppel i elvene, øker risikoen for oversvømmelse i denne årstiden. I den tørre årstiden ødelegger folk diker for å få tak i vann, og dette bidrar til at elvene oversvømmes når vinteren kommer.

 

Emneord: