Kan bli krig mellom Nord- og Sør-Korea

Granatangrep skaper krigsfrykt.
Onsdag, 24 november, 2010 - 12:25


Stemningen er spent mellom Nord- og Sør-Korea. Nord-Koreas granatangrep mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong i går, tilspisset konflikten ytterligere. Flere hundre granater ble avfyrt uten forvarsel, og ifølge Dagbladet er over 1300 mennesker på flukt fra øya.

- Krigen har startet. Den er allerede i gang, sier sørkoreanske Veronica Lee til Dagbladet.

Nord-Korea skal ha angrepet øya på bakgrunn av en sørkoreansk militærøvelse samme dag. Sør-Korea hevder skuddene fra øvelsen ikke var rettet mot nabolandet, og stoppet ikke avfyringen selv etter et nordkoreansk ultimatum. Begge landene avviser at det var de som startet konflikten, og gir hverandre skylden.

Det verste etter Koreakrigen

Nå frykter Sør-Korea et angrep på hovedstaden Seoul, bare 19 mil fra den nordkoreanske grensen. Det sørkoreanske militæret er i høyeste beredskap, og president Lee Myonh-bak lover motangrep hvis det kommer nye provokasjoner.

- Jeg vurderer det dithen at dette er det verste som har skjedd etter Koreakrigen, sier Korea-ekspert Geir Helgesen til VG Nett. Hvis det stemmer at angrepet er uprovosert, frykter han at det første steget mot full krig er tatt.

- Det finnes krefter i både sør og nord som er mer interessert i militær konfrontasjon enn dialog, tilføyer Helgesen.

En nyhetsoppleser på statlig nordkoreansk TV kan bekrefte dette:

- Hvis de sørkoranske nikkedukkene våger seg så mye som 0,001 millimeter inn i vårt territorialfarvann, vil de revolusjonære væpnede styrkene uten å nøle fortsette med nådeløse motangrep.
 

Avhengig av Kina

USA stiller på sørkoreanske side med 25.000 amerikanske soldater, og det er store forventinger til hva president Barack Obama kan gjøre for landet. Det spekuleres i om Kina vil støtte Nord-Korea i en eventuell krig.

- Uten Kinas oppbakking, er Nord-Korea et svakt land, sier Helgesen. Han tror ikke landet vil gå inn i en krig de kommer til å tape - med mindre de får kinesisk støtte.

 

Se video fra VGTV

 

Emneord: