Planteetende dinosaur spiste kjøtt

Kjøtt var trolig en viktig del av kostholdet også for planteetende dinosaurer, viser en ny undersøkelse.
Torsdag, 25 november, 2010 - 14:04


De langhalsede dinosaurene, sauropodene,  er de største landdyrene som noensinne har levd. Til nå har forskere trodd disse krypdyrene var fredelige planteetere, men en nyoppdaget art rokker ved denne forestillingen, melder National Geographic (NG).

For 190 millioner vandret en til nå ukjent dinosaur i det Nordamerikanske skogslandskapet. Sarahsaurus hadde en lang hals med et lite hode på enden. Dette tyder på at den var en av forfedrene til kjempeøgler som Diplodocus og Brachiosaurus. Men det godt bevarte fossilet av Sarahsaurus viser at dinosauren også hadde kraftige tenner og forben som egnet seg godt til å kjempe med.

 

Opportunister

Forskningsmiljøer i Nord-Amerika går nå ut i fra at dinosaurene var mer opportunistiske enn tidligere antatt.

Det har lenge vært tenkt at dinosaurene overlevde i kraft av dominant adferd og brukte rå kraft for å få tak i spesifikke typer kost. Det siste funnet viser at de forhistoriske øglene oftere har kunnet variere kostholdet etter det som var tilgjengelig.

 

Åtseleter

Tim Rowe er paleontolog ved University of Texas og har frontet undersøkelsen. Han mener dette kan tyde på at kostholdet til sauropodene ikke ensidig begrenset seg til planter.

– Når jeg betrakter tennene, slår det meg at de kan ha spist hva de enn hadde lyst på, og at de følgelig også kan ha vært åtseletere og altså ikke rendyrkede planteetere, sier Rowe til NG.

Sarahsaurus levde tidlig i jura-perioden og kunne bli 4,3 meter lang. Dinosauren veide antakelig opp mot 115 kilo.

Paleontolog Jørn Hurum ser ingen stor sensasjon i det nye funnet. Foto: Naturhistorisk museum

- Velkjent teori

Jørn H. Hurum er paleontolog og førsteamanuensis ved Naturhistorisk Museeum. Han ser ingen stor sensasjon i det nye funnet.

– Det er en velkjent teori at forfedrene til sauropodene kanskje spiste kjøtt. Dette funnet gir oss ingen svar i noen retning. Selv om det nye fossilet viste at Sarahsaurus hadde kraftige hender og sterke tenner, kan vi ikke konkludere med at dette var et rovdyr. Også dovendyr har store klør, sier Hurum.

Selv om Sarahsaurus var en prosauropod, en forløper til langhalsene, sier Hurum at det nærmest er garantert at langhalsene ikke spiste kjøtt.

– Vi har aldri funnet fossiler etter mageinnhold, men de var nok for trege og tennene deres for skjøre til at de kunne ha spist kjøtt, forteller Hurum.

 

Spennende funn

Det er derimot en annen side ved dette funnet som er av mer betydelig art. Sarahsaurus er den eldste forfaren til langhalsene som er funnet i Nord-Amerika. Dette setter nytt fokus på hvordan prosauropodene kom seg til Nord-Amerika.

Paleontologer er usikre på hva som er langhalsenes opprinnelse i Nord-Amerika.

– Dette funnet gjør at vi på nytt på se på de geologiske forholdene. Beringstredet har omtrent alltid vært grunt, og kanskje var det over en landbro her prosauropodene kom seg over. En annen teori er at de kom fra Sør-Amerika som den gang ikke var landfast med Nord. Oppdagelsen av Sarahsaurus stiller helt nye spørsmål. De var jo store som kyr og kunne jo ikke akkurat flyte over havet på stokker, avslutter Jørn Hurum.

Emneord: