Beskylder uigurer for terror i Beijing

Fem personer mistet livet og 38 ble såret da en bil eksploderte på Den Himmelske Freds Plass mandag. Selvmordsaksjon, hevder kinesisk politi.
Torsdag, 31 oktober, 2013 - 10:46


Kinesiske medier opplyser tirsdag at politiet leter etter to navngitte personer av uigurisk etnisitet. Poltikilder melder til Reuters at mandagens hendelse var en planlagt aksjon. Et plenumsmøte i kommunistpartiets sentralkomité antas å være motivasjonen bak angrepet. Møtet, som skal finne sted i november, ventes å kunngjøre en rekke økonomiske reformer.

– Det ser ut som et planlagt selvmordsangrep, sier en anonym kilde med nære forbindelser til de kinesiske lederne.

Sikkerhetstiltak

Pressetalskvinne for Kinas utenriksdepartement, Hua Chunying, melder at tiltak for å sikre stabilitet og trygghet i hovedstaden er iverksatt. Politiet har på sin side oppsøkt en rekke hoteller for å advare mot “

mistenkelige” gjester og kjøretøy.

– For å hindre mistenkelige personer i å begå flere forbrytelser, vær vennlig å informere politiet om enhver detalj som gjelder de mistenkte og bilene, heter det i en melding politiet deler ut til hoteller rundt åstedet.

De tre gjerningsmennene er imidlertid ikke identifisert av politiet enda. Eksplosjonen har gjort identifikasjonsarbeidet svært vanskelig.

Undertrykt folk

Uigurene er en etnisk minoritet av tyrkisk-tatarisk opphav. I mange år har de blitt forfulgt og undertrykt avkinesiske myndigheter. Dette har ført til at stadig flere slutter seg til minoritetens opprørsbevegelse. I takt med dette har voldsbruken steget de siste årene.

Emneord: