Full krangel om mulig avlytting

NSA er under hardt vær om dagen, og nå ryktes det også at de skal ha spionert på Yahoo og Googles databaser. Organisasjonen benekter ulovlig spionasje.
Torsdag, 31 oktober, 2013 - 14:58


Journalen skrev tirsdag om Angela Merkels sinne, etter at det ble klart at amerikanske NSA hadde overvåket telefonen hennes i en årrekke.

Nå er også gigantselskapene Google og Yahoo forbannet, etter at Washington Post ved hjelp av dokumenter fra Edward Snowden skal ha bevist hvordan NSA har kommet seg inn i de to selskapenes databaser.

Samtidig skriver Wall Street Journal at blant annet Frankrike og Spania har vært med på spionasje i Europa. NSA sier ifølge NRK at disse allierte landenen også har spionert på USA.

Kaotisk situasjon

Hvem som har gjort hva begynner å bli et eneste stort surr, og europeiske ledere krever nå faktiske svar.

Under tirsdagens høring i Kongressen benektet NSA-sjef Keith Alexander å ha stått bak ulovig avlytting. Han sier også at NSA ikke har hacket seg på Google og Yahoos servere. Den eneste informasjonen de har fått fra selskapene har vært via rettskjennelser, melder CNN.

Onsdag møttes representanter fra regjeringen, NSA og europeiske delegasjoner for å diskutere saken, og kilder sier at europeerne fikk betryggende svar som roet spenningen mellom partene. Paven skal heller ikke ha blitt avlyttet, skriver NRK.

– Alle gjør det samme

Ikke alle synes avsløringene er like oppsiktsvekkende. Noen amerikanere mener den euopeiske reaksjonen bare er for å vise solidatitet ovenfor Tyskland.

En korrespondent på USAs allmennkringasterkanal, NPR, skal i går ha sagt at det er derfor spanjolene er kritiske til det NSA har gjort.

– Mange spanjoler sier at “vi ville gjort det samme selv, hadde vi hatt råd”, sa korrespondentet i følge NRK.

Jusprofessor Alan Dershowitz fra Harvard fortalte CNN i går at det ikke er så galt å spionere.

– Tyskerne ville avlyttet vår president om de kunne. Det er ikke noe umoralsk med det, sa professoren.

General Keith Alexander i NSA forsvarer fortsatt overvåkningen og mener de ikke har gjort noe galt. Sjefen kom med klar tale under høringen onsdag:

– For å være presis; dette er ikke informasjon vi har samlet om europeiske borgere. Det er informasjon vi, og våre NATO-allierte har samlet i våre lands forsvar, og for å hjelpe militære aktiviteter, sa Alexander til komiteen.

Saken ruller videre og nye vendinger dukker stadig opp. Mens noen dysser ned sakens viktighet er det mange som roper på lovendringer i USA.

 

Emneord: