Verdens kullforbruk øker

Mange land blir stadig mer avhengige av miljøforurensene kull. Dette skjer på tross av et stadig større press for fornybar energi.
Tirsdag, 19 november, 2013 - 08:40


Det viser studien til Global Carbon Projects, som ble publisert tirsdag.

I følge NRK viser den årlige analysen av mengden karbonutslipp blant annet at de globale utslippene fra forbrenning av fossilt brensel og sementproduksjon i fjor var rekordhøye 35 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer 58 prosent over 1990-nivået.

Glen Peters er klimaforsker ved Cicero Senter for klimaforskning og en av forfatterne bak analysen. I et intervju med NRK peker han på den økonomiske veksten i land som India og Kina samt og den økonomiske krisen i Europa som årsaker til økningen i kullforbruk.

– Det har blitt et skifte tilbake til kullkraft fordi det er billig

Journalen har snakket med Jon Evang, kommunikasjonssjef i Miljøbevegelsen Zero.Jon EvangJon EvangJon Evang, lommunikasjonssjef hos Miljøbevegelsen ZERO. Foto: ZERO

– Kull er den verste forurenseren. Det er ikke så mye fokus på kull i Norge fordi vi ikke bruker det, men det er likevel sånn at de klimaendringene som oppstår på grunn av kullforbruk vil påvirke oss.

Han forteller at ZERO jobber for å fase ut bruken av kull i verden.

– Vi jobber blant annet for at oljefondet skal slutte å investere i kull.

Den siste klimarapporten fra FNs klimapanel viser at verdens samlede utslipp ikke kan overstige 2,9 milliarder tonn CO2 for at vi skal ha en sjanse til å holde global snitt-temperaturøkning under to grader. I dag er allerede 69 prosent av dette sluppet ut.

Det avholdes denne måneden klimamøte i Warzsawa, der omkring 190 land møtes for å komme nærmere enn internasjonal klimaavtale. Vertslandet Polen er en av verdens mest kullavhengige land. Polen har møtt kritikk etter at de tillot verdens kullforening å avholde sitt årlige internasjonale seminar i byen samtidig som klimamøtet pågår.

Nyeste utvikling er at flere miljøorganisasjoner har forlatt møtet i protest mot det de kaller mangel på ambisjoner.

 

 

 

Emneord: