– Dette er historisk, mener demonstrant

Fjerner demonstrasjonsforbud i Ukraina

Demonstrantene har de siste dagene samlet seg mot president Viktor Janukovitsj i Kievs gater. Nå skal lovene som startet de voldelige opptøyene, bort.
Tirsdag, 28 januar, 2014 - 11:30


Gjentatte klang av kjepper mot skjold runger fra barrikadene der hundrevis av demonstranter har klynget seg sammen. Giftige flammer fra påtente dekk og utbrente kjøretøy røyklegger store deler av Mykhaila Hrusevs’koho gate i Kiev, Ukraina.

– Ære være Ukraina, ære være heltene, roper demonstrantene i kor.

Fjerner loven

Mindre enn hundre meter unna frontlinjen av demonstranter står hundrevis av opprørspoliti. De forsvarer kabinettet som er lengre opp i gaten, samt motdemonstrantene som ikke lager like mye lyd og flammer.

Men nå kan det hende at demonstrasjonene og barrikadene skal dempes. Mandag kom nemlig regjeringen og opposisjonen til enighet om å fjerne loven som innskrenket muligheten for å demonstrere i Ukraina. Like etter meldte statsminister Mykola Azarov sin avskjed.

– Det politiske vedtaket ble gjort for å fjerne lovene som ble vedtatt 16. januar, lover som skapte flertallige debatter, annonseres det fra forhandlingene ifølge russiske rt.com.

I bytte skal barrikader fjernes og okkuperte hus forlates i sentrum av Kiev, ifølge VG.no.

Store demonstrasjoner

Ukraina har den siste uken vært i en voldelig konflikt med den sittende regjeringen og president Viktor Janukovitsj på den ene siden, og opposisjonspartier - samt studenter, uavhengige og andre europavennlige borgere - på den andre siden.

Demonstrasjonene skjøt fart 21. november da rundt 100 studenter samlet seg på Uavhengighetsplassen. Bakgrunnen var president Viktor Janukovitsj avgjørelse om å ikke signere en frihandelsavtale med EU som det hadde vært forhandlinger om over flere år.

Istedet valgte han å signere en avtale med Russland om billig gass og lån.

Vi fulgte demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen og barrikadene. Se video her. Saken fortsetter under.

Situasjonen eskalerte etter at opprørspoliti brukte makt for å bryte opp en gruppe av demonstrerende studenter. I starten av desember møtte flere hundre tusen opp på Uavhengighetsplassen for å vise sin forakt for den sittende regjeringen og presidenten.

20 minusgraderDemonstrasjoner i KievKulden biter på demonstrantene og mange samles rundt brennende oljetønner og dekkhauger for å varme seg. Foto: Eskil Wie

De folkevalgtes vedtak av den kontroversielle loven som i praksis forbyr demonstrasjoner utenfor offentlige bygninger, førte til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og ukrainsk opprørspoliti. Demonstrantene har den siste uken okkupert flere bygninger, blant annet Justisdepartementet i Kiev.

Selv om gradestokken kryper under 20 minusgrader, har ikke demonstrantene planer om å gi seg før presidenten går av. Alle, uansett alder, bidrar på en eller annen måte. Noen bistår med førstehjelp, andre deler ut smørbrød fra kjøkkenene i demonstrantleiren, mens andre igjen bærer dekk og ved til frontlinjene. Barrikadene, laget av poser fylt med snø, blir stadig tykkere.

Diskuterer lover

– Det er imponerende å se hvordan det ukrainske folk står imot undertrykkelsen, sier demonstrant Anton Ivanov til Journalen.

Han står på frontlinjen av flammehavet i Mykhaila Hrusevs’koho gate og sier han var med på overtakelsen av den hjembyen Lviv før han etterpå kom rett til Kiev for å delta i demonstrasjonene her.

– Jeg er målløs. Det utrolige oppmøtet kom helt uventet på meg. Dette er historisk, roper han ut.

Men nå kan det se ut til at det blir færre demonstrasjoner og barrikader i sentrum av Kiev. Justisminister Elena Lukash varsler likevel at det ukrainske parlamentet vil diskutere de lovene som det ikke er demonstrert om. Dette vil skje i dag og skal være mer etter “europeiske standarder”, ifølge russiske rt.com.

Emneord: