Keiserens siste soldat er død

Den japanske soldaten Hiro Onoda er død. Han fortsatte 2. verdenskrig på egenhånd frem til 1974.
Onsdag, 22 januar, 2014 - 12:46


I følge CNN døde 91 år gamle Onoda av hjertefeil den 16. Januar. Onoda er mest kjent som en av de siste japanske soldatene til å overgi seg etter 2. verdenskrig.

Onoda var stasjonert på den fillipinske øyen Lubang i 1945 og nektet å tro flygebladene som fortalte at krigen var slutt. Alene holdt han ut i jungelen helt frem til 1974. I denne tiden drev han guerrillia-krig mot de lokale. Han ble offisielt erklært død i 1959, men i februar 1974 ble han funnet av den japanske eventyreren Norio Suzuki som tok med seg bildebevis tilbake til Japan. Onoda og Suzuki ble venner, men han nektet likevel å overgi seg før han hadde fått ordre fra sin overordnede.

I mars samme år ble den pensjonerte majoren Yoshimi Taniguchi sendt til øya hvor han beordret Onoda til å overgi seg. På grunn av de spesielle omstendighetene ble han benådet av fillipinske myndigheter og han returnerte til Japan. I hjemlandet ble han hyllet som en helt. Selv satte Onoda lite pris på oppmerksomheten og bodde flere år i Brasil, der han drev som bonde. På 80-tallet kom han igjen tilbake til Japan for å drive en naturskole for barn. Han besøkte også Lubang igjen i 1996. 

Emneord: