Thailand erklærer unntakstilstand

Thailands myndigheter varslet tirsdag at det innføres unntakstilstand i Bangkok og de omkringliggende områdene de neste 60 dagene.
Tirsdag, 21 januar, 2014 - 15:23


Dette kommer i forkant av valget som skal arrangeres 2. februar i Thailand og vil gjelde fra 22. januar og fremover. Vedtaket om unntakstilstand kom på et kabinetmøte i regjeringen tirsdag.

Bangkok har den siste uken vært rammet av en protest hvor målet er å stenge hovedstaden, og er det siste av protester fra motstandere av regjeringen som har holdt på siden november i fjor, skriver asiancorrespondent.com.

- Kaos og nasjonal uorden

BBC skriver at dette vil gi myndighetene utvidede muligheter til å slå ned på de som protesterer, men det er ennå uklart hvilke tiltak som vil bli tatt i bruk, ifølge asiancorrespondent.com.

Opposisjonspartiet People’s Democratic Reform Comittee har valgt å boikotte valget og blir sett på som ansvarlig for protestene.

Justisminister Chaikasem Nitisiri har gjennom Thailands myndigheters offisielle nettside gitt en uttalelse på engelsk som først ble gitt på Thailandsk rikskringkasting tidligere idag.

– Med protestene fra “People’s Democratic Reform Committe (PDRC) som har økt for å stenge ned Bangkok, blokkere gatene, og trenge inn på offentlige kontorer, har det konstant blitt skapt kaos og nasjonal uorden. Myndighetspersonale og borgere som tenker annerledes har blitt truet og tvunget til å forlate kontorene, sier han.

Justisministeren forteller videre at slike handlinger er imot loven og at det er derfor myndighetene har valgt å ta ut siktelse for opprør mot 58 ledere i PDRC.

Håndgranater kastet mot folkemengde

Bakgrunnen for selve unntakstilstanden skal være gjentagende angrep på protestene med eksplosiver og våpen. 28 personer - som var en del av protesten - ble skadet av håndgranater som ble kastet inn i en folkemengde søndag. BBC skriver at myndighetene og de som protesterer skylder på hverandre.

– Kabinetet valgte å innføre unntakstilstand for å ta tak i situasjonen og håndheve loven, sier visestatsminister Surapong Tovichakchaikul, ifølge den britiske rikskringkastingen.

Sist gang det ble erklært unntakstilstand i Thailand var i 2010 under rødskjorteprotestene hvor 90 personer ble drept.

Emneord: