Den norske ambassaden har meldt til utenriksminister Børge Brende at uroen sprer seg fra Kiev til andre deler av landet.

Uroen sprer seg i Ukraina

Den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko oppfordrer til våpenhvile mellom demonstranter og politi frem til møtet klokken 19 på torsdag.
Torsdag, 23 januar, 2014 - 14:05


Bakgrunn: President i Ukraina, Viktor Janukovitsj, har nektet å undertegne en avtale med EU, og dette har utløst demonstrasjoner og uroligheter i Kiev de siste ukene.

NRK melder i dag at opposisjonslederne i Ukraina har varslet generalstreik dersom president Janukovitsj ikke imøtegikk deres krav innen klokken 11 torsdag. Det har ikke kommet inn meldinger om at Janukovitsj har gitt etter.

Fem mennesker har blitt drept i Kiev på tre dager. Derfor kan situasjonen lett bli så eksplosiv, skriver NRK.

Vitalij Klitsjko skal sammen med to andre opposisjonsledere møte president Janukovitsj til nye samtaler i løpet av torsdagen. Han har i den forbindelse bedt om stans i sammenstøtene frem til møtet.

Det forrige møtet var på onsdag, men det kom ikke mye ut av dette møtet. Under dette møtet krevde opposisjonslederne at presidenten skriver ut nyvalg og kasserer de strenge lovene som setter grenser for demonstrantene. De nye lovene medfører at det blant annet er forbudt å sette opp telt eller bruke høyttalere på offentlige steder.

Urolighetene brer seg

Den norske ambassaden i Kiev har meldt til utenriksminister Børge Brende, at uroen sprer seg fra Kiev til andre deler av Ukraina, særlig vestover til byer som Lviv.

Ordføreren i Lviv har kunngjort at hvis de føderale myndighetene sender opprørspoliti mot hans by, kommer det lokale politiet til å ta av seg uniformene og forsvare Lviv mot angrep fra Kiev.

Det ville være meget nær en borgerkrig om dette skulle skje.

For særlig i hæren i Ukraina er flertallet etniske ukrainere. Sikkerhetsstyrkene som teller 8000 mann er lojale mot presidenten, men skulle hæren vende seg mot presidenten blir dette utilstrekkelig maktstyrke.

Dette skjedde i Sovjetunionen i august i 1991, da hæren vendte seg mot de antidemokratiske kuppmakerne. Da ble KGB hjelpeløse og supermakten gikk i oppløsning.

Vil ha ny leder

Kravet fra folket er at de ikke vil leve i en korrupt, rettsløs stat der myndighetene står for ulovligheter over en lav sko, hevder demonstrantene. “Gi oss en leder vi kan samles om” ropte opposisjonsleder Vitalij Klisjko på Majdanplassen i Kiev i går kveld.

Opposisjonen fremholdt også at den ønsker en prosess som kan samle det splittede Ukraina. Men de etniske ukrainerne utgjør tre fjerdedeler av befolkningen, russerne under en fjerdedel, og sistnevnte er Janukovitsj egentlige maktbasis.

Emneord: